Доларът поскъпва във вторник сутринта
22.08.2017 | 10:55
econ.bg
Доларът поскъпва във вторник сутринта
Към 8,30 часа българско време индексът на долара нарасна с 0,14 процента до 93,223 пункта

Доларът поскъпва спрямо основните валути, а трейдърите очакват началото на конференцията на ръководителите на централните банки по света в Джаксън Хоул, щата Уайоминг, САЩ, която ще се проведе от 24 до 26 август, за да разберат дали ще има промени в монетарната политика на регулаторите.

Към 8,30 часа българско време индексът на долара нарасна с 0,14 процента до 93,223 пункта.

„Ако от очакваната с подчертан интерес реч на председателя на Федералния резерв на САЩ (ФЕД) Джанет Йелън стане ясно, че регулаторът ще повиши основната лихва до края на годината, тогава инвеститорите ще започнат да съкращават позициите си срещу долара, за да подпомогнат неговия ръст", коментира  анализатор от консултантската компания OANDA.

Спрямо йената доларът нарасна с 0,29 процента до 109,27 йени, отдалечавайки се от достигнатия в края на миналата седмица минимум от 108,60 йени, което беше най-ниския показател за долара отпреди 4 месеца.

Еврото се понижи с 0,13 процента и спадна до 1,1799 долара. Единната европейска валута загуби позиции след 2,5-годишния си пик, когато в началото на август отчете 1,1910 долара за едно евро. Въпреки днешното понижение, еврото все още е далеч от 3-седмичния минимум от 1,1662 долара, отчетен миналия четвъртък.

Инвеститорите очакват и изказването на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, което по програмата на конференцията в Джаксън Хоул е насрочено за петък. От него пазарните участници ще получат сигнал дали да купуват или да разпродават евро.

Според запознати източници на „Ройтерс", Драги няма да прави изявление, свързано с промяна на парично-кредитната политика на ЕЦБ и по-конкретно дали и кога регулаторът ще започне да намалява мерките за стимулиране на икономиката в еврозоната.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти