Доларът се насочва към тримесечно дъно спрямо основните световни валути
02.01.2018 | 10:00
econ.bg
Доларът се насочва към тримесечно дъно спрямо основните световни валути
За цялата отминала 2017 г. индексът на долара се понижи с повече от 9.8 процента, което е най-силното понижение от 2003 година

Доларът отслабва и доближава тримесечно дъно спрямо кошницата от основни валути в сутрешната търговия, докато азиатските валути начело с китайския юан започнаха годината с висок ръст.

Индексът на долара спрямо шестте основни валути достигна 92.162 пункта, след като в края на миналата седмица се понижи до 92,080 пункта, най-слабото ниво от 22 септември 2017 година насам.

За цялата отминала 2017 г. индексът на долара се понижи с повече от 9.8 процента, което е най-силното понижение от 2003 година.

Американската валута отчете загуби през миналата година, отчасти защото икономическият растеж се повиши извън САЩ, а централните банки на други държави се насочиха към по-строга парична политика.

Към 8,10 часа българско време еврото поскъпна с 0,1 процента, до 1,2018 долара, след като през 2017 г. се повиши с цели 14 процента, което е най-доброто годишно представяне от 2003 г. насам.

Сред политическите фактори, които ще влияят върху единната европейска валута, са изборите в Италия през март и решението на Европейската централна банка каква парична политика ще прилага и дали ще продължи да ограничава мащабния си паричен стимул за икономиката в еврозоната.

След като доларът зае отбранителната позиция, азиатските валути са във възход, като най-изразен той е при китайския юан, който се покачи до 6.4922 юана за долар, което е най-високото му ниво от 8 септември миналата година.

Слабият американски долар помогна на сингапурския долар да се повиши до 1.3322 щатски долара, което е най-силното му ниво от юни 2016 година.

Освен това, данните, публикувани днес, показват, че икономическият растеж на Сингапур се забавя през четвъртото тримесечие, което се дължи най-вече на спадналото промишлена производство. В същото време възстановяването на сектора на услугите помогна да се потвърдят очакванията, че централната банка на Сингапур може да затегне монетарната си политика, основана чрез обменния курс, още през април.

Биткойнът, най-голямата и най-известна криптирана валута, спадна с 2,0 процента, до около 13 175 долара на базираната в Люксембург платформа за търговия Bitstamp. Биткойнът е нараснал през 2017 г., като е спечелил повече от 1 300 процента за годината.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти