Доналд Тръмп заплашва с нови мита за китайски стоки за още 267 млрд. долара
10.10.2018 | 10:25
econ.bg
Доналд Тръмп заплашва с нови мита за китайски стоки за още 267 млрд. долара
През миналия месец администрацията на Белия дом наложи мита на китайски стоки за близо 200 млрд. долара и след това Тръмп заплаши с още налози, ако Китай предприеме ответни мерки

Във вторник президентът Доналд Тръмп повтори заплахата си да наложи високи митнически тарифи върху допълнителен внос на китайски стоки за още 267 млрд. долара, ако Пекин отговори реципрочно на последните американски налози и на другите мерки, които Съединените щати предприеха в ескалиращата търговска война между двете най-големи световни икономики, съобщава Ройтерс.

Говорейки пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом във връзка с оставката на Ники Хейли като посланик на САЩ в ООН, Тръмп също така заяви, че Китай не е готов да постигне търговско споразумение.

"Китай иска да сключи сделка, но аз ви заявява, че те все още не са готови", отбеляза американският президент. "Ние вече отменихме няколко срещи, тъй като те не са готови да сключат търговска сделка", допълни той.

На въпроса дали е готов да наложи нови мита в случай на контрамерки от страна на Китай, Тръмп подчерта: "Напълно сигурно". Той добави, че сегашният търговски дисбаланс в САЩ с Китай означава, че "те вече са предприели подобни мерки в отговор на нашите налози".

През миналия месец администрацията на Белия дом наложи мита на китайски стоки за близо 200 млрд. долара и след това Тръмп заплаши с още налози, ако Китай предприеме ответни мерки. Китай отговори незабавно с въвеждането на налози върху вноса на американски стоки на стойност около 60 млрд. долара.

Във вторник Международният валутен фонд намали прогнозите си за глобалния икономически растеж за 2018-а и 2019-а година, позовавайки се именно на ескалиращата търговска война в епицентъра на която са САЩ и Китай.

 

 

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти