Доходността по облигациите на САЩ и Германия достигна нови върхове
19.08.2013 | 15:15
Доходността по облигациите на САЩ и Германия достигна нови върхове
Основната лихва на ЕЦБ остава без промяна - в размер на 0,5%

Увеличаващите се опасения, че Федералният резерв на САЩ скоро може да ограничи икономическите стимули повиши доходността на германските и американските облигации до нови върхове, информира "Ройтерс".

Същевременно това нанесе "удар" на развиващите се пазари, а индийската рупия достигна до рекордно дъно.

Германските 10-годишни облигации поскъпнаха с 3,6 базисни пункта до 1,91%, като достигнаха най-високото си ниво от март месец 2012 г. насам. Американските 10-годишни облигации достигнаха почти двугодишен връх от 2,871%.

Индийската рупия падна до рекордно ниво от 62,50 рупии за долар, влошавайки предходната си позиция от 62,03 рупии за долар.

Цената на златото се покачи до 2-месечен връх. Благородният метал повиши стойността си с 0,6% до 1 384.55 долара за тройунция, в 10:05 ч. на борсата в Сингапур.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви днес (19 август), че размера на основния междубанков лихвен процент за кредитиране в еврозоната (Euribor) ще се запази. Ставката на тримесечния Euribor остава без промяна на ниво от 0,226%, а тази на шестмесечния Euribor е на ниво от 0,342%. Основната лихва на ЕЦБ остава без промяна - в размер на 0,5%.

Икономическите данни, обявени през миналата седмица показаха, че еврозоната постепенно започва да излиза от рецесията през второто тримесечие на годината.

Ускоряването на растежа в двете най-големи икономики в еврозоната - тези на Германия и Франция помогна на страните, ползващи единната валута да се стабилизират икономическите си показатели.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти