До дни подписваме договора с Total, ОМV и Repsol за търсене на газ в Черно море

24.08.2012 | 13:35
по статията работи: Лили Бончева
"Всяко дрънкане на оръжие в Близкия изток автоматично вдига цената на петрол, газ и всичко останало", коментира премиерът
До дни подписваме договора с Total, ОМV и Repsol за търсене на газ в Черно море

Българската държава ще подпише договора с консорциума, състоящ се от енергийните гиганти Total, ОМV и Repsol, в следващите дни. Това е съобщил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, става ясно от стенограмата от срещата.

Припомняме ви, на 25 юли 2012 г. консорциумът получи разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух”, разположен в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море. Очаква се с подписването на договора за изследванията да бъде внесена и концесионната такса, дължима на държавата. Консорциумът ще проучва в над 14 хил. кв. км за срок от 5 години.

В сряда (22 август) министрите дадоха още едно разрешение за проучвания в Черно море - на дружеството „Блек Сий Енерджи” ЕООД за площта "Блок 1-19 Свети Атанас". Блокът е с размер 1 318 кв. км и се намира на юг от блока, в който "Мелроуз Рисорсиз” добива газ в момента и задоволява между 10 и 15% от потреблението на газ в страната. Срокът на разрешението е пет години. Предложената от дружеството минимална работна програма е за над 14 млн. евро.

”В рамките на един месец това е второто разрешение, което даваме за търсене и проучване в Черно море, защото по този начин се надяваме да използваме в максимална степен ресурсите на страната, които до момента не са били проучени. Влагаме много усилия, защото точно проучването на тези ресурси ще ни даде възможност не само за енергийна независимост, а и за по-достъпни цени, както на газа, така и на нефта. В този блок, се очаква и намиране както на газ, така и на нефт и това съм сигурен, че ще даде пряко отражение върху цените на горивата в България”, казва по време на заседанието министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той допълва, че сме много закъснели с този процес, защото Румъния например проучва от десетилетия своята част от Черно море. "Ще ни трябват поне няколко години докато се направят проучвателните дейности, сондажи, за да се удостовери и докаже наличието на запаси и едва след това да започне добивът. Важното в случая е, че ние не губим време", обяснява Добрев.

"Придвижваме процедурите по най-бързия начин, въпреки че резултатите от тази наша дейност ще се видят едва в края на мандата на следващото правителство”, добавя той.

Премиерът от своя страна коментира, че това ще гарантира енергийната независимост на бъдещите поколения от конфликтите в Близкия изток, които оскъпяват петрола и газа. "Всяко дрънкане на оръжие в Близкия изток автоматично вдига цената на петрол, газ и всичко останало. В следващите години ние ще гарантираме на бъдещите поколения в България да имат свои и газ, и петрол, защото в акваторията на Черно море има много добри ресурси, които ще използват следващите поколения”, казва Борисов.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 08.04   217 г. – Римският император Каракала е убит от преторианския префект Макрин, който го наследява на трона. 1195 г. – Византийският император Исак II Ангел е...