До края на годината електронната търговия с дървесина ще покрие цялата страна
09.08.2016 | 11:55
econ.bg
До края на годината електронната търговия с дървесина ще покрие цялата страна
Предстои въвеждането й в Северозападното и Южноцентралното държавно предприятие и до октомври-ноември системата трябва да заработи и там

До момента през системата за електронна търговия с дървесина са проведени няколко десетки търга, а продадената дървесина възлиза на стотици, дори хиляди кубика.

Това съобщи в предаването „Преди всички“ заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, който ще инспектира действието на електронните търгове, за да разбере какви са впечатленията на потребителите на системата.

Очакванията са надхвърлени, а системата е била изплатена само с провеждането на един от търговете, уточни Борисов. Електронната платформа за дървесина започна да се използва през пролетта на тази година в Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието и храните.

100 хиляди лева са приходите на държавата от електронните търгове, а от гледна точка на ефективност и прозрачност резултатите са много добри, коментира още Валери Борисов.

Предстои въвеждането й в Северозападното и Южноцентралното държавно предприятие и до октомври-ноември системата трябва да заработи и там. Има всички технологични предпоставки до края на годината електронните търгове да покриват територията на цялата страна.

В началото имаше доста нежелание за участие и дори опит за бойкотиране на електронните търгове, но след това нещата се подредиха и фирмите свикнаха, системата е изключително надеждна, разказа инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие.

При 95 на сто от нормалните търгове почти няма наддаване, докато при електронните средно цената се качва с 10-12%, уточни още Дамянов, като определи електронната търговия с дървесина като най-добрият и най-честият начин за продажба, който елиминира вмешателствата.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти