До края на годината изплащат 200 млн. лева на земеделските стопани
20.09.2013 | 11:43
До края на годината изплащат 200 млн. лева на земеделските стопани
От 2014 г. ще се увеличи финансовият капацитет на мярката за подпомагане на млади фермери

До края на годината земеделските производители ще получат над 200 милиона лева. Това обяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков след съвместното заседание на Министерството на земеделието и храните, Комисията по земеделието и храните и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

"Това е решение, което взехме съвместно с премиера Пламен Орешарски“, заяви Греков, цитиран от МЗХ. По думите му въпросните средства ще бъдат върнати от Европейската комисия на 2 януари 2014 г.

През следващия програмен период на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) – 2014-2020 г., ще е много по-голям капацитетът на мярката за подпомагане на „млади“ фермери. Той стартира от следващата година.

В момента по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ има около 3,5 млн. лева, изтъкна министърът, а желаещите да кандидатстват са над 2 500. В резултат на това, поясни той, се налага да бъдат отхвърлени повече от 2000 проекта.

Зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев увери, че се работи за това да няма загуби на евросредства по ПРСР. "Всички експерти от МЗХ, заедно с Държавен фонд „Земеделие“ работят, за да може до края на годината да се изплатят 308 млн. евро по всички мерки“, заяви той.

По думите му дейностите на ангажираните органи са „отлично координирани“ чрез план за действие, предварително съгласуван с Европейската комисия.

Между 1 и 19 септември тази година по ПРСР са разплатени 25 милиона евро. Очаква се изплащането на още около 106 милиона евро по общинските мерки 321 и 322 - „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ и „Обновяване и развитие на населените места“.

Гечев добави, че посредством 11-то изменение на ПРСР 2007-2013 г. ще бъдат прехвърлени 149.6 млн. евро публични средства по мярка 214 “Агроекологични плащания”, с които ще могат да се извършат плащанията към всички стопани, които са подали коректно своите заявления. Ще се извършват плащания и по други мерки.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти