До $350 млрд. годишно загуби за финансовия сектор от кибератаки прогнозира МВФ
30.06.2018 | 10:40
econ.bg
До $350 млрд. годишно загуби за финансовия сектор от кибератаки прогнозира МВФ
Застрахователите изпитват проблеми при оценяването на риска, според Кристин Лагард

Международният валутен фонд (МВФ) представи нова система за оценяване на загубите от потенциално въздействие на кибератаки срещу световния финансов сектор. Компаниите остават уязвими от киберзаплахи, както и досега, сочат изводите на МВФ. Оттам посочват редица препятствия, отстраняването на които би увеличило нивото на безопасността.

При новата система МВФ е използвал актюерски методи за измерване на оперативния риск при кибератаките. В частност, оценени са фактори, като честота и интензивност на атаките, най-уязвимите страни и съществуващи мерки за безопасност при банките. Според управляващия директор на МВФ – Кристин Лагард, анализът изпитва недостиг на изходни данни. "Резултатите ни следва да бъдат разглеждани като илюстративни. Ако бъдат приети буквално, това означава, че средните ежегодни потенциални загуби от кибератаки може да достигнат почти 9% от чистия доход на банката или $100 млн."

Според песимистичния вариант на сценария, който залага честота на кибератаките два пъти повече в сравнение с предходния период, загубите могат да варират от $270 млрд. до $350 млрд.

Лагард подчерта, че през 2017 год. световният кибер пазар е оценен на $3 млрд., като покритието остава ограничено, а застрахователите изпитват проблеми при оценяването на риска.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти