Държавата няма да дава повече пари за "Белене", увери Петкова
17.11.2017 | 13:45
econ.bg
Държавата няма да дава повече пари за "Белене", увери Петкова
Министърът припомни, че според доклада след 2030 г. в България и региона ще има недостиг на електроенергийни мощности в размер на 2000 мегавата, колкото е проектната мощност на "Белене"

Ако проектът за АЕЦ "Белене" бъде подновен, държавата ще участва единствено с апортна вноска на вече съществуващите активи. Няма вариант да се дават допълнително пари. Това каза в интервю за БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя коментира заключенията на представения вчера доклад на БАН, който оценява различни варианти за осъществяване на проекта, в който държавата досега е вложила 3 млрд. лв.

"Няма вариант в доклада на БАН, който разглежда предоставянето на допълнителен ресурс от държавата", подчерта Петкова.

Предстои авторите на доклада да го представят в парламента и заключенията им да бъдат обсъдени в правната, енергийната и икономическата комисия. Решение ще бъде взето на основата на обсъжданията с депутатите и с професионалната общност, увери тя.

Министърът припомни, че според доклада след 2030 г. в България и региона ще има недостиг на електроенергийни мощности в размер на 2000 мегавата, колкото е проектната мощност на "Белене". Освен това българският проект е много по-напреднал от конкурентните, които се планират в съседни държави - има изградена лицензирана площадка, оборудването е готово, припомни тя.

В отговор на въпрос за цената на тока от бъдещата централа Петкова коментира, че прогнозите не могат да имат висока степен на вероятност като според учените от БАН тя ще е около 60 евро при 40 - 42 евро сега на енергийната борса. "Въпросът е какво ще каже пазарът, БАН посочва, че пазарният риск няма как да бъде минимизиран и препоръчва да се търси инвеститор, който да сподели с държавата този риск," каза министърът.

"Ако се тръгне към реализация, това ще е темата, по която дискусията трябва да се обедини и това е темата, която ще реши дали проектът ще се реализира", продължи Петкова като подчерта, че е нужен и анализ на рисковете, ако проектът не се осъществи. "Най-лошият сценарий според БАН е да не се прави нищо по този проект. Тотална загуба е, ако не правим нищо, всичко, вложена досега, трябва да бъде отразено в загуба", подчерта енергийният министър.

Тя припомни, че към проекта е проявила интерес най-голямата китайска ядрена компания, но само конкретна процедура може да провери доколко е сериозен той.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти