Държавата пуска обществена поръчка за "Турски поток", без да е ясно дали ще го има
14.12.2018 | 16:40
econ.bg
Държавата пуска обществена поръчка за "Турски поток", без да е ясно дали ще го има
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи в парламента, че на 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за реализацията на проекта за изграждане на нова газова инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи в парламента, че на 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за реализацията на проекта за изграждане на нова газова инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница. В същото време Петкова каза и че в периода от 21 декември 2018 г. до 31 януари догодина се очаква "Булгартрансгаз" да стартира третата фаза на пазарния тест по избор на изпълнител. Тази фаза трябва да покаже дали има интерес от инвеститори в проекта, които ще резервират капацитет в газопреносната мрежа.

Същата инфраструктура се очаква да бъде използвана и за целите на "Турски поток" при осъществяване на проекта. Срокът за кандидатстване в обществената поръчка ще бъде до 31 януари следващата година, но е предвидено сключеният договор да влезе в сила под условие, тъй като пълното финансиране за проекта все още не е осигурено.

Друга важна част от актуализираната енергийна стратегия изисква "Булгартрансгаз" да предприеме действия до края на 2018 г. за създаване на борса за търговия с природен газ у нас. Петкова съобщи, че дружеството е на финала на този процес. Другата седмица предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество с централния европейски газов хъб - компанията, която оперира на борсите за природен газ в Австрия и Чехия.

В стратегията се предвижда също "Булгартрансгаз" да придобие дял в компанията, която ще реализира проекта за LNG терминал в Александруполис. Водят се преговори с "Газтрейд" българският газов оператор да придобие 20 на сто от капитала на компанията, която ще оперира с този проект, обясни министърът на енергетиката.

За предоговарянето на договора за доставка на газ между "Булгартрансгаз" и руската компания "Газпромекспорт" Петкова увери, че се правят анализи и към това ще се пристъпи само в случай че третата фаза на пазарния тест е успешна и руската компания резервира капацитет, който би ни дал сигурност и би довел до финансови ползи за страната ни.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти