Държавен фонд "Земеделие" е с ново ръководство
19.07.2019 | 17:05
econ.bg
Държавен фонд "Земеделие" е с ново ръководство
На свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" избра ново ръководство, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието

На свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" избра ново ръководство, съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието.

За изпълнителен директор на фонда на мястото на Живко Живков е избран Васил Грудев. Според официалната му визитка от април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008 г. е експерт в отдел "Директни плащания на площ". През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел "Технически инспекторат". От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник - изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие", а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на земеделието и храните.

Управителният съвет на фонда е приел подадената от Живко Живков молба за освобождаване от поста изпълнителен директор, допълва пресцентърът. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджа на институцията.

Приети са оставките и на заместник-изпълнителнителните директори Калоян Костадинов и Георги Динев.

След акция на специализираната прокуратар в началото на седмицата във фонда бяха задържани шестима директори. По-късно петима от тях бяха привлечени към наказателна отговорност.

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие на длъжностно престъпление (по чл.282, ал.1 от НК). Те не са изпълнили и са нарушили служебните си задължения при обработката на заявления пред фонда за

финансово подпомагане на еднолични търговци. Въпросните търговци пък били свързани с обвинения за злоупотреба с евросредства собственик на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и други 7 души.

Петият служител е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група (престъпление по чл.321, ал.6 от НК).

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти