Държавната ”Булгаргаз” плаши КЕВР със съд
26.03.2018 | 17:15
econ.bg
Държавната ”Булгаргаз” плаши КЕВР със съд
По време на заседанието днес стана ясно, че от "Булгаргаз" не са съгласни с изчисления коефициент за очакваната калоричност на природния газ през второто тримесечие

Несъгласие с решението на КЕВР за цената на газа от 1 април, изрази общественият доставчик “Булгаргаз“. Компанията заплаши регулатора със съд.

От компанията заявиха готовност да съдят Комисията, ако техните възражения не бъдат взети предвид. 

В началото на март от "Булгаргаз" поискаха повишение на цената на газа през второто тримесечие с 4,85% до 369,99 лева за 1000 куб. метра. Докладът на работната група обаче не потвърждава това искане. 

По време на заседанието днес стана ясно, че от "Булгаргаз" не са съгласни с изчисления коефициент за очакваната калоричност на природния газ през второто тримесечие. 

Иван Иванов, който е ръководител на дирекция "Лицензионна дейност" в компанията, каза, че работната група няма единен подход при определяне на калоричността през последните тримесечия. В компанията имат въпроси и относно изчисления надвзет приход от 5,5 млн. лева от минали периоди. Това води до отрицателна корекция от 7,84 лева за 1000 куб. метра от цената, която предлага "Булгаргаз" за второто тримесечие. 

В регулатора не признават и разходи за покупка на газ за балансиране през четвъртото тримесечие, чиято стойност е 3 млн. лева. Ако КЕВР не преразгледа решението на работната група, паричният поток на газовата компания ще бъде нарушен и ще има проблем при нагнетяване на количества газ в находището в Чирен, обясни още представителят на компанията Иванов, цитиран от Инвестор. 

Закритото заседание на регулатора, на което ще бъде обявена окончателно цената на газа за второто тримесечие, ще се проведе на 30 март. 

Пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че надвзетият приход от страна на "Булгаргаз" за 2017 година е общо около 18 млн. лева, тоест след направената корекция остава още резерв от около 13 млн. лева. На тази база е взето решение да не бъде одобрено искането за повишаването на цената на газа с 4,85%, както поиска "Булгаргаз", а с 2,6%. Това увеличение няма да се отрази върху цената на топлинната енергия или на електроенергията, произведена по комбиниран способ от топлофикациите, гарантира той.

Председателят на комисията обясни още, че решението на КЕВР за цената на газа е с предварително изпълнение и от 1 април цената ще бъде тази, определена от регулатора на 30 март. Той отказа да коментира предложението на омбудсмана Мая Манолова всеки да може да подава жалби в съда срещу ценови решения на енергийния регулатор. 

Председателят на КЕВР направи коментар и във връзка с очакваните искания на енергийните дружества за новия ценови период - от 1 юли. Дружествата трябва да внесат в Комисията своите заявления до 31 март, а Иванов беше категоричен, че няма да допусне необосновано повишение на цената на тока на регулирания пазар. "Признаваме само такива разходи, които са икономически обоснован", каза още той и допълни, че Комисията защитава интереса на потребителите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти