Дянков: Трудно може да се очаква ръст на заплати и пенсии през 2010 г.
01.03.2010 | 14:23
Дянков: Трудно може да се очаква ръст на заплати и пенсии през 2010 г.
Март може да се счита за дъното на кризата. МВФ ни позволява да влезем в малък бюджетен дефицит, отчете още министърът на финансите

Много трудно тази година ще бъдат увеличени заплатите и пенсиите. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който заедно с премиера Бойко Борисов даде пресконференция след края на мисията на МВФ у нас, предаде Агенция "Фокус". Дянков коментира още, че няма данни за изтичане на пари от филиалите на гръцките банки у нас, но очаква информация до три седмици.

Годината определено е рискова и това е залегнало в бюджет 2010 г. и конвергентната програма. Ако от средата на годината видим, че икономиката върви по-добре отколкото ние и фондът вече предполагаме, тогава евентуално може да има някаква възможност за ръст на заплатите, уточни още вицепремиерът. Той добави, че месец март ще се си счита за дъно на кризата.

Може да бъде допуснат дефицит от 1.8% в бюджета и разходите да са по-големи. Те обаче ще бъдат свързани основно с разплащания по договори за действително извършена работа, стана ясно още от думите на Дянков. Той обясни:

Целяхме балансиран бюджет през 2010 г., сега МВФ ни позволява да влезем в малък дефицит - до 1.8 %. В рамките на този минимален дефицит ще продължат разплащанията по договори. Не бяхме убедени докъде можем да стигнем в дефицит, затова премиерът ни помоли в работата с международните институции, да изискаме техния анализ.

МВФ прогнозира и 0,2% ръст на икономиката, което плътно се доближава до прогнозата на правителството от 0,3 на сто. Напълно съвпадат прогнозите на МВФ и кабинета за инфлацията, а дефицитът от 5,5 на сто във външноикономическия баланс е огромно постижение, допълни министър Дянков.

И според премиера Бойко, и според финансовия министър шансовете на България за кандидатстване и за влизане ERM II са се увеличили и са по-реални след анализите и констатациите на мисиите на МВФ:

Съобразяваме се с препоръките от световните финансови институции и искаме в световното финансовото семейство да сме образец, да сме най-дисциплинираните, и по този начин имиджа на българската държава да бъде изчистен, заяви премиерът.

За намаление на ДДС може да се мисли най-рано през 2011 г., обясни още Дянков. Той добави, че дори и тогава обаче свалянето на ставката е под въпрос, тъй като ще зависи от икономическата обстановка, пише Дневник.bg.

Дянков обясни, че очаква справка на Българската народна банка за състоянието на гръцките банки у нас. Около една трета от депозитите на българите се намират в гръцки банки, посочи Дянков, а пазарният дял на гръцките банки по думите на финансовия министър е над 20 процента. Борисов пък заяви, че никога не коментира банковата система, тъй като "така е възпитан", информира Dariknews.bg.

Правителството е получило поздравления за започналата реформа в здравеопазването, тъй като достъпът на здравни услуги и тяхното качество не са се подобрили през изминалите години.

Това не е само фискална реформа, а реформа за подобряване на българското здравеопазване, коментира министър Дянков.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти