Д-р Петър Попов е носител на приза "Джон Атанасов"
04.10.2010 | 15:54
Д-р Петър Попов е носител на приза "Джон Атанасов"
Президентът Първанов се обяви против намаляването на парите за образование

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 днес за осми пореден път президентът Георги Първанов връчи наградата "Джон Атанасов", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Тазгодишният носител на наградата е д-р Петър Попов.

Петър Попов е роден през 1977 г.

През 1999 година завършва приложна математика в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специализация - механика. В периода 2000 - 2005 година работи по докторантурата си в Тексаския А&M университет и е развоен асистент в департамента по аерокосмическо инженерство.

След като защитава докторска степен работи като изследовател в Института за индустриална и приложна математика "Фрауенхофер" в Кайзерслаутерн. От 2005 до 2009 година е асоцииран изследовател в Института за научни пресмятания в университета Тексас A&M. От 2009 година е научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията на Българската академия на науките.

Петър Попов е съавтор на книга по математическо моделиране, издадена от Springer (2008). Автор е на общо 19 научни трудове, публикувани в списания и сборници на престижни международни конференции.

Работи в областта на числените методи за решаване на задачи, свързани с взаимодействието между флуид и еластично тяло. Резултатите от предложените от него методи намират приложение в медицината при разработката на кардиологични стенти, а също и в геологията, например при моделирането на течения в петролни находища.

В момента работи по оригинален международен проект с политехниката в Цюрих, свързан със създаване на методика за индивидуална диагностика на остеопороза.

Петър Попов смята да гради кариерата си в България: Въпросът за развитие е въпрос на условия, а условията не се свеждат само до пари. Засега планирам кариерата си да развивам тук, разбира се, предизвикателствата са повече, отколкото на други места, обясни той.

Президентът връчи на Кузман Ганчев Грамота за принос, свързан с развитието на компютърните и информационните технологии.

Кузман Ганчев е роден през 1981 г.

Завършва компютърни науки в Suartmore Kolege - Пенсилвания със степени бакалавър и магистър. Отличен е със специална награда за висок успех.

През тази година защитава успешно докторската си дисертация в областта на компютърната лингвистика, по която работи в продължение на няколко години.
Автор е на общо 22 научни публикации, излезли в престижни международни списания и в трудове на международни конференции. Член е на международни програмни комитети и има референции за дейността си от известни учени.

През 2008/2009 г. е гостуващ научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, водил е курс на тема "Линейни модели в машинното самообучение" в Магистърската програма по изкуствен интелект на Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

От есента на тази година е на работа в компанията Google.

Публикувал е в престижни списания, привлечен е за рецензент за авторитетни издания, както и на проведената в България през септември 2009 г. международна конференция "Recent Advances in Natural Language Processing".

Автор е на софтуерен пакет за машинно самообучение, който в момента се използва във фирмата Онтотекст AД, София, за анализ на биомедицински текст. Други подходи и конкретни системи, разработени от него или с негово участие, се използват в американските компании TrialPay Inc. и Bank of America.

Тази година за първи път държавният глава връчи новоучредена Грамота за приложни проекти и разработки в областта на развитието на електронното управление и информационното общество в България на Петър Георгиев.

Петър Георгиев е роден през 1979 г.

През 2005 г. се дипломира със степен магистър в Стопанския факултет на Софийския университет. Още като студент, а по-късно и като магистър, работи в Центъра за автоматизация на проектирането и конструирането „Прогрес". Участва в разработката на 22 изследователски проекта, ръководител е на два от тях, отговорник за разработката и управлението на 14 от проектите. Повечето от тях имат национално значение, например „Информационна система БУЛСТАТ" за нуждите на Министерство на икономиката, „Електронен регистър на земеделските производители" - Министерство на земеделието и горите, „ИКТ портал", обслужващ Министерство на транспорта, съобщенията и информационните технологии.

Автор е на няколко доклада на конференции с международно участие.

Носител на наградата „Джон Атанасов - за ученици" стана Антон Анастасов.

Антон Анастасов е роден през 1991 г.

Завършил е Природоматематическата гимназия в Хасково. Участвал е в над 34 наши и международни олимпиади по информатика. Носител на сребърен медал на 16-та Балканска олимпиада (2008 г.), бронзов медал на 21-та Международна олимпиада в Пловдив, златен медал на 17-та Балканска олимпиада (2009 г.), златен медал на Централна европейска олимпиада, сребърен медал на 22-та Международна олимпиада (2010 г.) в Канада.

В словото си по време на церемонията президентът Първанов заяви, че връчването на наградата "Джон Атанасов" е израз на един от най-важните управленски приоритети - инвестиране в младото поколение, в образованието, стратегическите направления на науката и технологиите, в подкрепата на младите таланти.

Георги Първанов отбеляза, че инициативата за наградата „Джон Атанасов" е една от успешните инициативи на президентската институция през двата мандата. Инициатива с дълбоко ценностен смисъл, която подкрепя младите хора да покоряват нови върхове на науката и знанието, каза президентът и добави, че подобни примери трябва да бъдат окуражавани от държавата и обществото.

Държавният глава посочи, че именно в условията на настоящата икономическа криза и трансформирането на ценностните пластове на обществото, въпросът за определянето на образци на подражание става особено значим. Георги Първанов изрази надеждата си дебатът по европейската стратегия 2020 в България да доведе до безспорното признаване на стратегическото значение на инвестициите в науката и образованието, както и до категорично изразената воля на българските институции да подкрепят въвеждането на ясно определени бюджетни принципи и политика за подкрепа на науката и образованието.

Наградата за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър в света Джон Атанасов е учредена от президента Георги Първанов през 2003 г. Тя се присъжда всяка година на млад българин, който има значим принос за развитието на компютърните и информационните технологии и информационното общество в България.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти