ЕК иска таван на таксите за трансакции
24.07.2013 | 16:30
ЕК иска таван на таксите за трансакции
Комисията предлага таван на таксите за дебитни карти от 0,2%, а за кредитни - 0,3%

Нови правила за платежните услуги в полза на потребителите и търговците на дребно в ЕС предлага Европейската комисия. Пазарът на плащания в ЕС се равнява на 130 млрд. евро, но все още е фрагментиран и скъп, предаде „Би Би Си“.

Комисията иска да наложи таван на таксите за трансакция от максимум 0,3% на трансакция. Тези такси се плащат от търговците на дребно всеки път, когато клиент използва своята кредитна или дебитна карта.

Според бизнеса приемането на подобно предложение ще позволи свалянето на цените.

Банките обаче са на мнение, че по този начин потребителите в крайна сметка ще плащат по-високи такси за използване на кредитна или дебитна карта.

Таван на таксите

Търговците на дребно плащат различни такси към банките, които се определят в зависимост от техния размер и от това дали клиентът използва дебитна или кредитна карта. Средно една трансакция с дебитна карта струва на магазините около 0,2% от сделката. Трансакциите с кредитна карта излизат значително по-скъпо - около 0,9%.

Планът на ЕК предвижда таксите за дебитни карти да не надвишават 0,2%, а тези за кредитни - 0,3%. Това означава, че таксите за дебитните карти ще останат до голяма степен непроменени, но тези при кредитните ще бъдат намалени значително.

На първо време новите правила ще се прилагат единствено при трансгранични трансакции, тоест, когато потребител използва картата си в чужбина или търговец на дребно използва банка в чужда страна.

Предвижда се след изтичане на преходен период от 22 месеца таванът на таксите да се прилага и за вътрешни трансакции във всички държави.

„Ще бъдат премахнати значителни препятствия между националните пазари на плащания и най-после ще бъде сложен край на неоправдано високото равнище на тези такси“, заяви еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

Според ЕК новото предложение ще доведе до повече сигурност за потребителите. Те ще бъдат защитени от измами, евентуални злоупотреби и инциденти при плащанията.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти