ЕК препоръча деблокирането на транш от близо 1 млрд. евро за Гърция
05.04.2019 | 18:00
econ.bg
ЕК препоръча деблокирането на транш от близо 1 млрд. евро за Гърция
Решението, което трябва да бъде утвърдено от финансовите министри на страните от еврозоната на срещата им в петък, ще засили вече големите кешови буфери на Гърция и ще улесни вземането на кредити от страната при по-благоприятни лихви

Европейската комисия препоръча деблокирането на транш от близо един милиард евро (1,1 млрд. долара) за Гърция в рамките на следспасителната си програма, след като Атина предприе изискваните реформи от кредиторите, съобщава Ройтерс.

Решението, което трябва да бъде утвърдено от финансовите министри на страните от еврозоната на срещата им в петък, ще засили вече големите кешови буфери на Гърция и ще улесни вземането на кредити от страната при по-благоприятни лихви, когато се завърне към пълно пазарно финансиране след години на финансова подкрепа от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Гърция излезе от последната си спасителна програма през август.

Решението на Комисията идва след като миналата седмица гръцкият парламент одобри реформа, улесняваща възстановяването от банките на дълг, който е станал лош. Очаква се ходът да намали голямото бреме от необслужвани кредити в счетоводните баланси на гръцките банки.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти