ЕП обсъжда промените в унгарската конституция
03.07.2013 | 16:15
ЕП обсъжда промените в унгарската конституция
Срещу Виктор Орбан се разгръща сериозен фронт от критици, според които той нарушава правата на унгарските граждани

Депутатите от Европейския парламент (ЕП) така и не успяха да заемат единна позиция относно доклада за унгарската конституция, прокарана от правителството на дясно настроения министър-председател Виктор Орбан. Според сигналите върховният закон – и по-точно поправките в него, ограничават демократичния ред и естествените права на гражданите в страната.

Орбан открай време е под прицел на ЕС, уточнява Euractiv. Специално в случая с конституцията той предприе реформа, която преправя статуквото по силата на Четвъртата поправка във върховния закон. Така управляващите придобиват плашещи като обем правомощия за сметка на гражданските такива. Дясната партия „ФИДЕС“ на Орбан разполаа с мнозинство от две трети в парламента.

Самият унгарски политик присъства по време на дебата в Страсбург и реагира остро на критиките към него. По думите му ЕС ползва двойни стандарти и вместо да хвали успешните страни, ги осъжда.

Притеснен от посегателството върху правата на бездомните, както и сенчестите промени в сферата на образованието и изборното субсидиране, депутатът от европейските „Зелени“ Руи Тавареш е изкарал доклад по темата.

Интересното е, че в самата Унгария Конституционния съд обяви, че промените в конституцията противоречат на законовия ред.

Критиците на Орбан настояват, че ако ЕС отсъди нужда за поправка на стореното и Унгария откаже да се подчини, Съветът на министрите ще приложи в сила член 7 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС). Според него може да се открие разследване на официално равнище за това дали фундаментални права на гражданите в рамките на ЕС като структура са били нарушени.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти