ЕС дава 6,4 млн. евро на България за преодоляване на щетите от наводнения
06.10.2015 | 17:15
econ.bg
ЕС дава 6,4 млн. евро на България за преодоляване на щетите от наводнения
Държавата ни ще получи финансовата помощ в началото на 2016 г.

Европейският съюз (ЕС) ще отпусне 6,4 млн. евро на страната ни за преодоляване на щетите от наводненията през месеците януари и февруари на тази година. Това решение взе Европейският парламент (ЕП) по време на днешното си заседание.

 

Тези средства са част от пакет, възлизащ на общо 16,3 млн. евро, който трябва да се използва завъзстановяване на инфраструктурата на България и Гърция. Двете страни трябва да получат финансирането в началото на идната година, като то ще бъде отпуснато от Фонд Солидарност на ЕС.

 

Фонд „Солидарност“ ще покрие част от разходите, които България е направила, след като силен дъжд и предизвикани от него наводнения и свлачища причиниха сериозни щети на диги, комуникационни мрежи и пътища, както и на частни домове и обществени сгради. Особено засегнат бе югоизточният регион на страната, обясняват от пресцентъра на ЕП.

 

Финансовата помощ за южната ни съседка ще бъде в размер на 9,9 млн. лв., като тези средства ще бъдат насочени за преодоляване на щетите в регионите Еврос и Централна и Западна Гърция.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти