ЕС засега няма да налага антидъмпингови мита на китайските слънчеви панели
08.08.2013 | 13:45
ЕС засега няма да налага антидъмпингови мита на китайските слънчеви панели
Страните членки ще решат дали споразумението между ЕС и Китай подлежи на промени

Европейският съюз няма да налага предварителни антисубсидийни мита върху китайските соларни панели, а ще изчака още четири месеца за да се направи преценка дали тези мерки са оправдани, предаде „Блумбърг“.

Европейската комисия (ЕК) засега се отказа от правото си да наложи мита в опит да се справи с предполагаемата държавна помощ, която получават китайските производители на соларни панели. Очаква се окончателното решение да бъде взето до 8 декември.

На 2 август Комисията одобри споразумението с Китай за регулиране на вноса на китайски соларни панели. То влезе в сила на 6 август и определи минимални цени и лимит на обема на вноса до края на 2015г.

По този начин китайските компании, които са част от споразумението, ще бъдат пощадени от антидъмпингови мита в размер на 67,9%.

Допълнителните антидъмпингови мерки и ценовите гаранции вече премахват негативните ефекти за индустрията на ЕС“, се казва в изявление на Джон Кленси, говорител на еврокомисаря по търговията Карл де Гухт. „Решението да не бъдат налагани временни антидъмпингови мита обаче не означава, че това е края на разследването. Комисията ще продължи активно да работи по случая“, се казва още в текста.

ЕК се опитва да ограничи конкуренцията от страна на китайските производители на фотоволтаични системи. През 2011 г. обемът на вноса за ЕС е бил в размер на 21 млрд. евро.

Китайските компании, в това число Yingli Energy Co. и Wuxi Suntech Power Co. държат, имат около 80% пазарен дял в ЕС, а китайското правителство се противопостави срещу търговските протекции за европейските компании.

Така до споразумението от 2 август се стигна след като правителствата на Германия и Великобритания не се съгласиха с плановете на ЕК да наложи антисубсидийни мита, целящи повишаване цената на вноса.

Сега правителствата на страните членки ще имат време до 6 декември да решат дали настоящото антидъмпингово споразумение ще е крайната мярка или все пак на китайските производители ще бъдат наложени мита.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти