ЕС иска от Лондон работещи решения за Брекзит
29.06.2018 | 15:30
econ.bg
ЕС иска от Лондон работещи решения за Брекзит
Тереза Мей досега не искаше да представи детайлни планове за Брекзит заради дълбоките разделения в нейната Консервативна партия за условията на т.нар. развод

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние призова британския премиер Тереза Мей да представи "работещи" предложения за Брекзит и да преодолее "огромните и сериозни" различия, за да не се стигне до излизане на страната от ЕС без сделка, предаде "Ройтерс".

На втория ден от срещата на върха в Брюксел лидерите на останалите 27 държави обсъдиха излизането на Великобритания от блока без Мей и се обединиха около това да окажат натиск върху нея, за да преодолее разногласията в правителството и да се придвижи напред.

Мей досега не искаше да представи детайлни планове за Брекзит заради дълбоките разделения в нейната Консервативна партия за условията на т.нар. развод. Тя обаче обеща да постигне споразумение с главния си екип от министри на среща следващата седмица и възнамерява да представи документ, или "Бяла книга", с целите на правителството за бъдещите отношения с ЕС след Брекзит.

"Искаме сделка и работим за сделка. Няма много време", заяви Барние пред репортери. "Сега чакаме британската Бяла книга и се надяваме, че тя ще съдържа работещи и реалистични предложения. Но нека спомена отново, че остава много малко време", допълни Барние. По думите му е постигнат напредък, но остават "огромни и сериозни различия", особено за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

В заключенията от срещата на лидерите се подчертават техните опасения, че "не е постигнат никакъв значителен напредък по договарянето на резервно решение за Ирландия/Северна Ирландия".

След продължилата девет часа вечеря, посветена на кризата с мигрантите, малтийският премиер Джоузеф Мускат обобщи споразумението за Брекзит в свой туит: "Почти девет часа за одобрение на заключенията на ЕС за миграцията, не и минута за одобрение на заключенията за Брекзит. ЕС все още може да работи заедно."

Мей заяви в петък, че е е готова за засили и ускори темпа на преговорите, но след като предупреди лидерите на ЕС да помислят за сигурността в Европа, преди да изключат Великобритания от отбранителните структури.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти