ЕС обяви санкции срещу Иран, Техеран отвръща с контрамерки
10.01.2019 | 17:00
econ.bg
ЕС обяви санкции срещу Иран, Техеран отвръща с контрамерки
Европейският съюз включи двама иранци и звено от иранските разузнавателни служби към терористичния списък и им наложи санкции. Техеран реагира остро и заяви, че ще предприеме реципрочни мерки

Европейският съюз включи двама иранци и звено от иранските разузнавателни служби към терористичния списък и им наложи санкции. Техеран реагира остро и заяви, че ще предприеме реципрочни мерки.

ЕС обяви, че Бюрото за вътрешна сигурност към Иранското министерство на разузнаването и сигурността е включено към санкциите. Решението е взето на 8 януари и влиза в сила на 9-ти. То е свързано с инцидента в ЕС, но Брюксел не сподели повече подробности за атаката.

Във вторник Холандското министерство на външните работи съобщи на сайта си, че според разследване на холандските служби за сигурност, иранското разузнаване е замесено в убийството на двама ирански имигранти. Освен това Иран е свързван с един бомбен атентат в Париж и убийство в Дания.

Това е първата санкция на ЕС срещу Иран от постигането на всестранното споразумение по ядрения въпрос. Съгласно европейските закони, авоарите на санкционираните лица и организации ще бъдат замразени.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти