ЕС планира въвеждането на „данък Google”
29.10.2014 | 11:37
ЕС планира въвеждането на „данък Google”
Интернет търсачките ще бъдат задължени да плащат, когато показват обекти на авторско право

Гюнтер Йотингер, който ще поеме поста на комисар по дигиталната икономика в новата Европейска комисия, планира да реформира настоящите правила за защита на интелектуалната собственост в ЕС в рамките на следващата година. Една от предвидените мерки е въвеждането на т. нар. „данък Google”, който към момента се прилага единствено в Германия, информира EurActiv.

Въпросният налог задължава интернет търсачките да плащат данък за показване на материали, които са защитени от авторско право.

„Ако Google взема и използва интелектуална собственост от ЕС, ЕС може да защити това и да поиска Google да плати“, заяви Йотингер пред германския вестник Handelsblatt.

По думите му, следващата стъпка е да се определи какво точно е интелектуална собственост и какви права могат да бъдат установени по отношение на артисти, изследователи и автори.

„Накрая идва въпросът за компенсацията“, коментира Йотингер. Според него за права за ползване трябва да плащат не само европейските потребители, но и щатските компании, в това число и Google.

В същото време Йотингер заяви, че трябва да се намери баланс между интересите на различните заинтересовани лица, в това число потребителите и авторите на защитени творби. По думите му това е трудна задача, която ще отнеме поне година.

Сходен закон съществува в Германия от 2013 г. Съгласно него интернет търсачките трябва да плащат на издателите, за да показват техните материали. В скорошен дебат с изпълнителния директор на Google Ерик Шмидт германският министър на икономиката Зигмар Габриел изкритикува факта, че щатската компания използва информация от медиите, за която не плаща. „Смятам, че това е странен бизнес модел“, заяви Габриел.

Ерик Шмидт обаче защити позицията си, заявявайки, че търсачката пренасочва трафика към интернет страниците на издателите, което им носи пари.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти