ЕС приветства споразумението между Русия и Грузия за СТО
04.11.2011 | 12:02
ЕС приветства споразумението между Русия и Грузия за СТО
Двете страни успяха да открият компромис и да изгладят различията си по отношение на търговската политика. С това отпадна едно от последните препятствия пред членството на Русия в СТО

Европейският съюз (ЕС) приветства съобщението за сключеното споразумение между Русия и Грузия относно руското членство в Световната търговска организация (СТО). Това гласи изявление на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу, публикувано на сайта на Комисията.

Самото споразумение между Русия и Грузия беше договорено в сряда вечерта (2 ноември). Предстои то да бъде подписано в Женева на 9 или 10 ноември. Споразумението засяга администрирането на търговията между двете страни. Грузия, която влезе във война с Русия през 2008 г., като член на СТО можеше да налага вето на членството на Москва и беше едно от последните препятствия пред Русия за влизане в организацията. Двете страни обаче успяха да открият компромис и да изгладят различията си по отношение на търговската политика.

Руското членство ще бъде дискутирано по време на заседанието на СТО в Женева, което ще се проведе в периода 15-17 декември 2011 г.

Влизането на Русия в СТО ще бъде една от големите крачки в либерализацията на търговските режими след като Китай се присъедини към организацията преди около десетилетие. Преговорите на Москва продължиха близо 18 години, като на руските власти се наложи да постигнат редица компромиси с бившите съветски републики, членуващи в организацията.

За ЕС това също е важна стъпка - Руската федерация е третият по важност търговски партньор на Съюза и е важен пазар за европейските износители и инвеститори. Ако страната е член на СТО, редица бюрократични режими в областта на търговската политика ще бъдат облекчени, обяснява още Барозу.

Генералният директор на СТО Паскал Лами изрази увереност, че Русия ще може да встъпи в организацията до края на тази година. Според него, "преговорите са близки за постигане на целта".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти