ЕС призовава Русия да спазва газовите си ангажименти
11.04.2014 | 16:56
ЕС призовава Русия да спазва газовите си ангажименти
Брюксел припомни, че съюзът купува около 70% от руския енергиен износ

Европейският съюз призова Русия да спазва газовите си ангажименти. Това поиска ЕК в отговор на писмо на руския президент Владимир Путин, в което той предупреждава за възможно спиране на доставките на газ за Европа, предаде „Франс прес“.

„Европейският съюз е добър клиент. Той купува 70 на сто от руския енергиен износ, който допринася за около 50 процента от постъпленията в руския федерален бюджет“, припомни говорителката на комисията Пиа Аренкилде Хансен.

Писмото, с което руският президент Владимир Путин предупреждава Европа, че може 
да се стигне до спиране на руските газови доставки за европейските страни както през 2009 година, ако Украйна не уреди с Русия сметките си за газа, е изпратено до 18 европейски
лидери, допълва БТА. 

На среща с представители на неправителствени организации от страната руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да участва в консултации с ЕС по въпросите, засегнати от президента Владимир Путин в обръщението му към европейски лидери.

 

Според анализатори европейските лидери трябва да дадат координиран отговор на писмото на руския държавен глава. По думите на прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, не може да се водят преговори само с ЕК, защото тя не е купувач за разлика от всяка една от държавите, които са и страни по договора.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти