ЕС разследва люксембургска данъчна схема, предоставена на френската Engie
19.09.2016 | 16:55
econ.bg
ЕС разследва люксембургска данъчна схема, предоставена на френската Engie
За четвърти път малката европейска държава е разследвана от Брюксел за евентуално подпомагане на големи международни компании да избягват данъци

ЕС започна днес разследване на данъчните облекчения в Люксембург, с които се е ползвал френският енергиен гигант GDF Suez, преименуван по-късно на Engie, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

За четвърти път малката европейска държава е разследвана от Брюксел за евентуално подпомагане на големи международни компании да избягват данъци, отбелязва ДПА.

"Внимателно преглеждаме данъчните споразумения между Люксембург и GDF Suez. Изглежда те противоречат на държавните данъчни разпоредби и позволяват на GDF Suez да плаща по-малко данъци от други компании", обяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Предварителни данъчни споразумения се правят от много страни, за да се разясни на компаниите как ще бъдат изчислени данъците им.

В случая с GDF Suez комисията е установила, че финансовите трансакции между нейните люксембургски подразделения са били отчитани и като дълг, и като капитал, което е позволило да не се облага "значителна част от печалбата".

Ако се установи, че схемата нарушава разпоредбите на ЕС за конкуренцията, комисията може да нареди на Люксембург да си възстанови сумата от данъчните облекчения от френската компания.

Миналата година ЕК разпореди на Люксембург да си върне данъчни преференции за милиони евро от италианския автомобилостроител "Фиат". Освен това разследва данъчните споразумения на Люксембург с "Амазон" и "Макдоналдс", припомня ДПА.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти