ЕС ще даде на Сърбия статут на кандидат-член

27.02.2012 | 18:45
по статията работи: Лили Бончева
Очевидно всички държави са постигнали съгласие по този въпрос

Европейският съюз (ЕС) ще даде "зелена светлина" на Сърбия, за да получи статут на кандидат-член на Съюза. Това съобщи френският външен министър Ален Жупе, цитиран от АФП.

"Днес беше постигнато съгласие", коментира той по време на среща на министрите на външните работи на страните от ЕС.

Жупе обясни, че не е имало възражения по този въпрос.

Решението за предоставяне на Сърбия на статут на кандидат за членство в ЕС трябва да бъде взето официално на заседание утре на министрите по европейските въпроси, а след това да бъде одобрено от европейските лидери на среща на 1 и 2 март.

"Сърбия изпълни всички условия", заяви външният министър на Швеция Карл Билд. "Сърбите направиха това, което се искаше от тях, всичко е на масата", допълни люксембургският му колега Жан Аселборн.

Австрийският външен министър Михаел Шпинделегер изрази оптимизъм относно шансовете на Белград да получи задоволителна оценка и вратите на ЕС да бъдат открехнати за страната. "Мисля, че общата тенденция сега е да се предостави статут на кандидат член на Сърбия", заяви по-рано днес той.

Българският външен министър Николай Младенов изрази в Брюксел задоволство от становището на външните министри на ЕС на Сърбия да бъде даден статут на страна-кандидат за член на ЕС. Според министъра това е изключително добре за целия регион, защото приближава още един от съседите на България към членство в Общността и увеличава шансовете и перспективите за развитието на отношенията между ЕС и Косово. "България ще следи много внимателно ситуацията в Сърбия, с акцент върху малцинствените въпроси и правата на човека", увери министърът. По думите му, за София е изключително важно пътят, който съседите на България извървяват към ЕС, да се основава на всички ангажименти в политическите и юридическите критерии за членство, които в голяма степен включват и въпроса как се уважават правата на гражданите в съответната държава, отбеляза той.

Всички решения за разширяване на ЕС, включително предоставянето на статут на кандидат, трябва да бъдат одобрени единодушно от държавите членки.

Шансовете на Сърбия да получи статут на кандидат-член на ЕС се увеличиха в петък, когато страната постигна споразумение с Косово по два чувствителни въпроса - участието на Прищина в регионални срещи на Балканите и общото управление на граничните пунктове с косоварите, които станаха сцени на сблъсъци. Преговарящите на двете страни се споразумяха за разрешаването на Косово да участва на конференциите, засягащи Балканите, без обаче това да означава, че Белград признава независимостта му. По време на тези срещу Косово ще бъде представено с името си, като под черта ще се цитират Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която определя дейността на Временната административна мисия на ООН в Косово (ЮНМИК), и мнението на Международния съд в Хага, което казва, че декларацията за независимостта не противоречи на международното право. 

През декември миналата година ЕС отложи решението си за даването на Сърбия на статут на кандидат-член именно заради неизяснените отношения с Косово.

Използвани са авторска информация на Econ.bg, както и текстове на БГНЕС, БТА и БНР.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...