ЕЦБ: Използването на еврото като международна валута намалява
05.07.2017 | 15:45
econ.bg
ЕЦБ: Използването на еврото като международна валута намалява
Най-голям е бил спадът при използването на еврото като валута за финансиране

Използването на еврото като международна валута е намаляло през миналата година главно поради притеснения, свързани с политически рискове и с оглед увеличеното използване на валути от т.нар. “развиващи се пазари“ като китайския ренминби, посочи в сряда Европейската централна банка, цитирана от агенция Ройтерс. 

Най-голям е бил спадът при използването на еврото като валута за финансиране - процес на взимане на заеми в нисколихвени валути и тяхното инвестиране в по-високодоходни финансови инструменти. 

Най-простото послание е, че еврото продължава да губи почва като международна валута. Но еврото безспорно е втората най-важна валута в международната парична система, отбеляза членът на борда на директорите на ЕЦБ Беноа Кьоре. Въпреки тази тенденция обаче, централните банки продължават да увеличават резервите си в евро, което отразява отчасти възгледите, че единният валутен блок се измъква постепенно от доста проточилата се дългова криза в региона. Отразявайки нарастващото значение на китайската валута, по-рано тази година ЕЦБ обърна около 500 млн. евро в ренминби, като Беноа Кьоре посочи, че това може да бъде последвано от нови подобни валутни покупки. 

Вярваме, че ренминби ще играе роля при разнообразяване на нашето портфолио, като това представлява първа стъпка на ЕЦБ в тази посока, заяви той на пресконференция в сряда. Искаме резервите ни да бъдат ликвидни и лесно достъпни. Ако тази стъпка бъде успешна, на по-късен етап можем да направим повече аналогични стъпки, добави той. Почти 20% от валутните резерви на централните банки в световен мащаб са били държани в евро към края на миналата година и според Беноа Кьоре настоящите данни предполагат, че този процент може да продължава да расте. 

В същото време американският долар остава най-важната световна валута, като малко под две трети от световния пазар на международни дългове, международните заеми и валутни резерви на централните банки са в долари, показват данните на ЕЦБ. Международната роля на еврото се определя главно от пазарните сили, като Евросистемата (системата за разплащания в еврозоната) нито възпрепятства, нито насърчава международното използване на единната валута, пък посочи президентът на Марио Драги. 

В същото време ЕЦБ ще продължава да наблюдава развитието и редовно да публикува информация за международната роля на еврото, допълни той.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти