ЕЦБ е разтревожена от евентуална търговска война
13.04.2018 | 17:55
econ.bg
ЕЦБ е разтревожена от евентуална търговска война
Представителите на банката обсъждат как да подготвят инвеститорите за нормализиране на паричната политика, като се вземе предвид растежа на икономиката в еврозоната

Европейската централна банка (ЕЦБ) е разтревожена от възможността от търговска война със САЩ, както и от негативното влияние на силното евро. Това стана ясно от протокола от срещата на банката през миналия месец, съобщават медиите.

Представителите на банката обсъждат как да подготвят инвеститорите за нормализиране на паричната политика, като се вземе предвид растежа на икономиката в еврозоната. През март ЕЦБ се отказа да увеличава покупките на активи, ако това се наложи - символичен ход, който обаче доближава банката до края на програмата за изкупуване на активи в размер на 2,55 трлн. евро до края на годината.

Заради засилването на еврото през последните месеци, главно поради страховете, породени от протекционистката политика на САЩ, централните банкери обаче определиха единната валута като значителен източник на несигурност, като някои дори очакват и негативен ефект върху инфлацията.

Инвеститорите се чудят дали внимателно изработения план за излизане на ЕЦБ от политиката на количествени улеснения може да се обърка от зараждащата се търговска война между САЩ и Китай, макар че от централната банка по-скоро смятат риска за слаб.

„Има сериозни опасения, че рискът от търговски конфликти може да окаже неблагоприятно въздействие върху всички засегнати страни, като това може да има и негативен ефект върху доверието на пазара“, смятат от ЕЦБ.

Според банкерите ръстът на потребителските цени все още е слаб, което е заплаха за доверието в банката. Смятат обаче, че е въпрос на време инфлацията да се ускори.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти