ЕЦБ очаква повече сливания и придобивания в банковия сектор на еврозоната
11.12.2017 | 13:45
econ.bg
ЕЦБ очаква повече сливания и придобивания в банковия сектор на еврозоната
Това посочи директорът на банковия надзор към ЕЦБ - Даниел Нюи в днешно интервю за португалската преса

Дейността по сливане и придобиване в банковия сектор на еврозоната вероятно ще се ускори, като се има предвид бързият икономически растеж и намаляването на некачествените задължения, посочи директорът на банковия надзор към ЕЦБ - Даниел Нюи в днешно интервю за португалската преса, цитирано от агенция Ройтерс.

ЕЦБ се оплаква отдавна, че Европа е свръхбанкирана, намалявайки ефективността на сектора и ограничавайки печалби - проблем, който е в сила откакто по-слабите банки не могат да осъществят трансмисионния механизъм на прекалено разхлабената парична политика на ЕЦБ към реалната икономика.

Мисля, че със завръщането на икономическия растеж и с огромната работа, която се извършва по отношение на необслужваните кредити, ще станем свидетели на няколко банкови сливания, които да се извършват в рамките на еврозоната и извън нея, заяви Даниел Нюи за вестник Público. Смятам, че процесите на анализ ще отнемат един или два месеца. Следователно е много вероятно осъществяването на подобни сделки да бъде отложено с няколко месеца, допълни тя. Бих казала обаче, че няма голямо значение, дали това ще се случи на 1-ви януари, на 1-ви  април или 1-ви юни догодина, посочи Нюи, добавяйки, че не вижда причини за отлагане на този процес до 2019-а година.

Преди време агенция Ройтерс цитира свои източници, близки до дискусията по този въпрос, според които новите правила, които ще влязат в сила на 1-ви януари, могат да причинят изчакване от няколко месеца или вероятно още година, преди евентуални банкови сливания и придобивания в бъдеще. 

Независимо от забавянето, Даниел Нюи посочи, че отделното предложение за справяне с т.нар. "лоши кредити" за около 800 млрд. евро в рамките на еврозоната ще бъде факт през първото тримесечие, както е по план, дори ако очертанията на тази сделка са все още несигурни. Планираме да публикуваме нещо по отношение на количествените очаквания относно наследствените акции в края на първото тримесечие следващата година. Не съм съвсем сигурна какво точно ще представлява това, тъй като не съм виждал работата на групата на високо ниво в рамките на ЕЦБ, чрез която се анализират необслужваните дългови експозиции, добави тя.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти