ЕЦБ призова държавите от цял свят да подкрепят свободната търговия
12.10.2018 | 17:15
econ.bg
ЕЦБ призова държавите от цял свят да подкрепят свободната търговия
Търговският протекционизъм и заплахата от твърд Брекзит са увеличили рисковете през еврозоната, предупреди шефът на Европейската централна банка

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова правителства от цял свят да подкрепят свободната отворена търговия и инвестиции, като в същото време предупреди, че икономическото възстановяване в еврозоната не е независимо от състоянието на глобалния растеж.

"Запазването на отвореността на търговията е от решаващо значение, за да може глобалната икономика да процъфтява и да осигури потенциала си за растеж", подчерта Драги в изявление, представено на годишната среща на МВФ и СБ на индонезийския остров Бали, на която участват и редица финансови министри и управителите на централните банки, съобщават "Уолстрийт джърнъл" и Ройтерс. 

Управителят на ЕЦБ призова за "ефективно многостранно сътрудничество както в областта на търговията, така и във финансовата регулация и банковия надзор, което да помогне за избягване на сериозни смущения в глобалната финансова стабилност".  Коментирайки в частност настоящата политика на ЕЦБ, Марио Драги отбеляза, че тя изглежда оправдана с оглед на продължаващата икономическа експанзия на еврозоната. Трябва да се има предвид, че през последните месеци ЕЦБ се оттегля постепенно от програмата си за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", като очаква да прекрати схемата за изкупуване на активите за общо 2,6 трлн .евро през декември 2018 година, твърдейки, че е направила достатъчно в подкрепа на икономическия растеж и на инфлацията в региона на единната валута. 

Шефът на ЕЦБ посочи, че търговският протекционизъм и заплахата от твърд Брекзит са увеличили рисковете пред икономическите перспективи.  Марио Драги също така се опита да омаловажи своите по-ранни коментари, които предвиждаха "относително енергично" нарастване на основната инфлация, като в днешното си изказване на годишната среща на МВФ предвиди само "постепенно" увеличение на потребителките цени в средносрочен план. "Последните тенденции оправдават по-ранните оценки на Управителния съвет на ЕЦБ за средносрочните инфлационни очаквания, като намалява несигурността относно инфлационните перспективи", посочи той.

Коментирайки растящата доходност на италианските облигации, шефът на ЕЦБ също се опит да омаловажи притесненията относно неотдавнашната пазарна нестабилност, предполагайки, че това не е оказало по-широко негативно влияние.

"По отношение на финансовата стабилност в по-широк план, неотдавнашните епизоди на засилена колебливост на финансовите пазари доведоха до само ограничен заразен ефект сред отделните страни и пазари", посочи Марио Драги.

Той все пак предупреди за наличието на все по-значими външни рискове, които биха повлияли на растежа на еврозоната. "Дисциплинирано оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз би представлявало ограничен общ риск за финансовата стабилност на еврозоната. Несигурността, предизвикана от евентуален твърд Брекзит обаче, може да има потенциал да представлява по-сериозен риск за финансовата стабилност", предупреди Драги. 

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти