ЕЦБ ще приключи програмата си за "количествени улеснения" в края на декември
26.11.2018 | 17:55
econ.bg
ЕЦБ ще приключи програмата си за "количествени улеснения" в края на декември
Шефът на ЕЦБ посочи, че има "съществено" забавяне на растежния импулс на световната търговия, но според него еврозоната не е тръгнала към рецесия

Президентът на ЕЦБ Марио Драги сигнализира за пореден път, че през следващия месец централната банка ще приключи програмата си за покупки на еврооблигации за общо 2,6 трлн. евро, като в същото време той омаловажи притесненията относно неотдавнашното забавяне на икономическия растеж в рамките на еврозоната.

Говорейки в понеделник пред Европейския парламент в Брюксел, Драги призна, че последните икономически данни са били малко по-слаби от очакваното. Според него обаче постепенното забавяне на растежа е нещо нормално след много бързото темпо на икономическа експанзия преди година.

Марио Драги посочи, че комисията за определяне на лихвената политика на ЕЦБ "продължава да предвижда, че в зависимост от постъпващите данни, потвърждаващи нашите средносрочни перспективи за инфлацията, покупките на нетни активи ще приключат през декември 2018 година".

"Постепенното забавяне на икономическата експанзия е нормално, тъй като растежът се приближава към своя дългосрочен потенциал", отбеляза в своето изказване шефът на ЕЦБ, цитиран от "Уолстрийт джърнъл" и Ройтерс. "Има добри причини да бъдем уверени, че инфлацията в еврозоната постепенно ще се увеличи в бъдеще. Последните събития потвърждават по-ранните оценки на Управителния съвет на ЕЦБ за средносрочните инфлационни перспективи".

Шефът на ЕЦБ посочи, че има "съществено" забавяне на растежния импулс на световната търговия, но според него еврозоната не е тръгнала към рецесия. В същото време Марио Драги отново призова силно задлъжнелите страни - членки да предприемат мерки за намаляване на техните нива на дълга.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти