Евродепутатите гласуват изменения в спорната директива за авторското право
12.09.2018 | 09:40
econ.bg
Евродепутатите гласуват изменения в спорната директива за авторското право
Днешното гласуване идва след решението на парламента през юли да преразгледа предложенията на Комисията по правни въпроси

Европейският парламент ще гласува позицията си по директивата за авторското право, която предизвика притеснения за ограничаване на свободата в интернет.

Днешното гласуване идва след решението на парламента през юли да преразгледа предложенията на Комисията по правни въпроси.

Основните критики към директивата са, че новите правила ще изискват интернет търсачките да плащат на медиите за препратки към сайтовете им и че социалните мрежи ще са длъжни да инсталират филтри, които да спират качването на защитени с авторско право материали.

Крайният текст ще представлява мандатът, с който Европарламентът ще преговаря със Съвета на Европейския съюз, за да достигне до споразумение. Съветът прие своята позиция през май тази година.

Комисарят по цифрова икономика Мария Габриел предупреди за последствията, ако и този път реформата не получи подкрепа.

„Ще загубим изключително ценно време, в което нашите създатели, авторите ни на музика, креативната ни индустрия ще продължи да не бъде заплащана спрямо качеството на това, което предлага, а други да печелят много от това съдържание“. 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти