Еврозоната е заплашена от пандемична безработица
11.07.2012 | 10:50
Еврозоната е заплашена от пандемична безработица
От МОТ съветват да се премине към съгласувана политика и да се отдръпнат страните от строгите икономии, като се насочат към създаване на работни места

Еврозоната може да загуби нови 4,5 милиона работни места през следващите четири години, ако страните-членки не изместят фокуса си от строгите икономически мерки, които са предприели, информира "Би Би Си".

За тази опасност предупреждават от Международната организация на труда (МОТ). Увеличението на безработицата, според тях, може да достигне в еврозоната до 22 милиона души.

От МОТ съветват да се премине към съгласувана политика и страните да се отдръпнат от строгите икономии, като се насочат към създаването на работни места. "Не само еврозоната е в беда, цялата световна икономика е в риск от заразяване", се казва в изявление на МОТ.

В доклада се посочва, че всички 17 страни в еврозоната ще пострадат, подобно на тези, които в момента са под стрес заради икономиките си.

"Ако не се предприемат целенасочени мерки за увеличаване на инвестициите в икономиките, кризата ще се задълбочи и възстановяването на заетостта, никога няма да бъде постигнато", каза генералният директор на МОТ Хуан Сомавия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти