Еврозоната е обезпокоена от бюджетните планове на Италия
02.10.2018 | 11:00
econ.bg
Еврозоната е обезпокоена от бюджетните планове на Италия
Евроскептичното правителство на Италия представи на 27 септември проектобюджет, в който се залага дефицит от 2.4% от БВП за следващата година, което е тройно повече в сравнение с бюджетните планове на предишния кабинет на Паоло Джентилони

Еврозоната изрази сериозно безпокойство относно бюджета на Италия за 2019 г и поиска бързи и надеждни разяснения по него. Председателят на Еврогрупата Мариу Сентену заяви, че е задължение на правителството в Рим да представи надежден и устойчив бюджетен план, който се съобразява с изискванията на ЕК.

„Последните анонси от италианското правителство повдигнаха опасения за бюджетните му планове, които трябва да бъдат обяснени скоро. Министър Триа обясни бюджетната си стратегия пред колегите си от еврозоната. Имахме ползотворен разговор. Всички знаем какъв е залогът. Трябва ни солидни политики в защита на еврото. Във връзка с това очакваме от италианското правителство устойчив и надежден бюджет за следващата година“, посочи Мариу Сентену – председател на Еврогрупата.

Евроскептичното правителство на Италия представи на 27 септември проектобюджет, в който се залага дефицит от 2.4% от БВП за следващата година, което е тройно повече в сравнение с бюджетните планове на предишния кабинет на Паоло Джентилони.

Италия, която е третата икономика в еврозоната, ще представи за одобрение в Брюксел цялостния бюджет до 15 октомври – крайната дата, на която всички страни трябва да го направят. ЕК има една седмица да проучи предложението и да каже дали то нарушава бюджетните правила на ЕС, а след това още една седмица да поиска нов проектобюджет. Засега такова отхвърляне не е било правено от Комисията, откакто тя получи право на вето върху националните бюджети през 2013 г.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди Италия да се откаже от замисляната бюджетна рамка за 2019 г.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти