Еврокомисията и "Газпром" се споразумяха
25.05.2018 | 15:30
econ.bg
Еврокомисията и "Газпром" се споразумяха
Според постигнатото споразумение "Газпром" поема задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях

Европейската комисия (ЕК) и "Газпром" се споразумяха вчера, руският газов гигант да поеме обвързващи задължения с цел да се отстраняват опасенията на Брюксел по отношение на конкуренцията на газовия пазар в Европа. Както е известно, след като започна разследване през 2011 година, ЕК  през 2015 година обвини "Газпром" в злоупотреба с доминиращо положение на редица пазари в Централна и Източна Европа и налагане на високи цени на синьото гориво.

Според постигнатото споразумение "Газпром" поема задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях. "Газпром" ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България.

Освен това на съответните клиенти на "Газпром" ще се предоставят ефективни гаранции, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на синьо гориво, особено в разпределителните центрове за втечнен газ.

Освен това "Газпром" няма да може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти