Еврокомисията потвърди, че няма да предоговаря сделката за Брекзит
07.01.2019 | 15:15
econ.bg
Еврокомисията потвърди, че няма да предоговаря сделката за Брекзит
Европейската комисия потвърди за пореден път, че лидерите на ЕС няма да предоговорят Брекзит сделката, която беше съгласувана с британския премиер Тереза Мей през последния месец на 2018 година и няма да се подадат на натиска за евентуално излизане на Вел

В понеделник Европейската комисия потвърди за пореден път, че лидерите на ЕС няма да предоговорят Брекзит сделката, която беше съгласувана с британския премиер Тереза Мей през последния месец на 2018 година и няма да се подадат на натиска за евентуално излизане на Великобритания от Съюза без споразумение.

"Сделката, която е на масата, е най-добрата и единствено възможна сделка", заяви пред репортери говорителят на комисията Маргаритис Схинас, когато беше попитан за проведения в петък телефонен разговор между Тереза Мей и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, съобщава Ройтерс.

"Тази сделка няма да бъде предоговорена", подчерта Схинас и допълни, че разговорът на Юнкер с Мей е бил "приятелски" и че двамата ще разговорят отново тази седмица.

Междувременно Би Би Си цитира правителствени източници, според които британските депутати планират да проведат гласуване на договорената от Тереза Мей Брекзит сделка през следващия вторник, 15-и януари. Според в-к UK Times вотът може да се проведе на 15-и или на 16-и януари.

Говорителят на британския премиер - Джеймс Слак потвърди, че гласуването ще се проведе през следващата седмица. Според него по-прецизната дата за вота ще зависи от парламента на страната.

Този вот беше отложен през декември в последните минути, за да бъде избегнато гласуване против договореното с ЕК споразумение, което трябва да влезе в сила след официалното напускане на Великобритания на 29-и март.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти