Европарламентът е готов за преговори по Газовата директива
20.04.2018 | 13:15
econ.bg
Европарламентът е готов за преговори по Газовата директива
Парламентът може да започне преговори със Съвета на базата на текста, одобрен от комисията към ЕП по енергетика, промишленост и изследвания. Начело на преговорите, според прессъобщението ще е Ежи Бузек

Европейският парламент (EП) е готов да започне преговори със Съвета на ЕС по поправките на Газовата директива, на ЕС веднага, след изготвянето им. Това става ясно от съобщение на Европарламента.

Парламентът може да започне преговори със Съвета на базата на текста, одобрен от  комисията към ЕП по енергетика, промишленост и изследвания. Начело на преговорите, според прессъобщението ще е Ежи Бузек.

Преди ден министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова в интервю за Politico обясни, че в момента становището на правната комисия на ЕС е предоставено на страните-  членки.

Следва съгласуване на позициите в рамките на Европейската комисия и започване на преговори с ЕП за постигане на компромисен вариант. По думите на министър Петкова има шансове Газовата директива да бъде приета в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.

Европейската комисия през ноември 2017 г. предложи в Газовата директива да бъдат направени поправки. Целта е определени норми от енергийното законодателство на ЕС да се приложат не само към някои, а към всички газопроводи на територията на ЕС, които идват или са за трети страни. Към тези норми се отнася и установяването на  т.нар. недискриминационни тарифи за пренос на природен газ, достъп на трети страни и възможността за пренос на синьо гориво, разделяне на дейностите по пренос и продажба на газ. В частност става въпрос за прилагане на тези норми върху морските газопроводи. Сега те остават извън тези правила.

Европейската комисия предлага, при влизането в сила новите правила да засегнат не само бъдещите газопроводи, но и вече съществуващите, като се приложи и механизъм за изключения. Поправките, както коментират експерти ще засегнат дейността на газопровода „Северен поток“ , но и на планирания „Северен поток 2“.

Все пак очакването е да стане ясно какви ще са възможностите за дерогация.

Комисията към Европейския парламент подготви позицията си по текстовете в края на месец март, като в частност предложи и редица поправки.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти