Европа подготвя нови мерки за регулация на биткойна
20.12.2017 | 09:00
econ.bg
Европа подготвя нови мерки за регулация на биткойна
Европарламентът вече забрани анонимните операции с криптопари на търговските платформи в интернет, а също така и плащанията по дебитни карти

Европа се готви да въведе още мерки за регулация на биткойна, включително и забрана на анонимната борсова търговия с криптовалутата. Френският министър на финансите Бруно льо Мер има подкрепата за тази инициатива на Италия, а сходни позиции изразяват и Великобритания и Германия, съобщава "Блумбърг", цитирани от БГНЕС.

Европарламентът вече забрани анонимните операции с криптопари на търговските платформи в интернет, а също така и плащанията по дебитни карти. Сега платформите, на които се търгуват биткойните, трябва да идентифицират потребителите – след година и половина тази норма трябва да бъде въведена от всички страни в ЕС.

По-рано Европейското управление за надзор на пазара на ценни книжа /ESMA/ предупреди емитентите и инвеститорите за големите рискове от ICO (Initial Coin Offering – първично емитиране на криптовалути), които не се регулират, а цената на криптовалутите е изключително нестабилна.

В повечето страни оборотът на криптовалути не се регулира, а продажбата им не се облага с ДДС, става ясно от доклад на KPMG. В Германия от 2013 г. националният финансов регулатор разглежда биткойните като частни пари, които могат да се облагат с данък върху капитала. В Русия Централната банка и Росфинмониторинг многократно са квалифицирали операциите с криптовалути като съмнителни, позовавайки се на законодателството за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, напомня KPMG. Централната банка работа върху поръчението на президента за регулиране на криптовалутите, съобщава „Ведомости“.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти