Европа съди Русия в СТО
08.01.2018 | 11:00
econ.bg
Европа съди Русия в СТО
ЕС иска от Москва по 1,4 млрд. евро заради забраната за внос на свинско месо

Европейският съюз възнамерява ежегодно да изисква от Русия 1,39 милиарда евро заради ограниченията за внос на свинско месо, предаде РИА "Новости". Исканата от Брюксел компенсация се базира на общата стойност на експорта на свинско от ЕС за Русия през 2013 г. Планира се размерът на глобата да се повишава всяка година с 15 процента.

Според източници на изданието "Политико" арбитражният процес ще реши дали искът за финансови компенсации от Русия е справедлив. След това при положително решение съдът ще се произнесе по възможността мярката да бъде приложена по отношение на Русия.

През 2016 г. СТО постанови, че Русия е въвела "неправомерна" забрана за внос на свинско от ЕС и че тази стъпка е нанесла тежък удар на фермерите в Дания, Германия и Холандия. "Политико" отбелязва, че санкциите са дали възможност на Русия да увеличи своето производство на свинско месо, след като конкуренцията на чуждите вносители на пазара е изчезнала.

Европейският иск възмути Русия. Първият заместник-председател на комитета на Съвета на Федерацията по международните дела Владимир Джабаров определи намерението на Евросъюза да иска от Русия по 1,39 милиарда евро на година като "безпределен". "Нужни са аргументи, а засега онова, което твърди ЕС, е произвол", посочи Джабаров. И добави: "ЕС въвежда икономически санкции, смятайки това за нормално, а ответните мерки се опитва да представи като нарушение на нормите на Световната търговска организация".

Той смята, че дори в случай, че арбитражният съд признае законността на иска, Русия трябва да откаже изпълнението му.

Пред "Раша тудей" членът на Международния съюз на юристите Валерий Ванин обясни в какъв случай ЕС може да настоява за годишни компенсации заради забранения внос на свинско.

"Русия подаде документи в СТО, че тя е изпълнила предписанието на организацията за отмяна на забраната за внос на свинско от страните членки на СТО по фитосанитарни причини (във връзка с заболяване от чума), но продължава да отказва да купува свинско месо заради влизането в сила на секторални санкции. В този случай арбитражът на СТО ще трябва да премести разглеждането от плоскостта на фитосанитарните изисквания в плоскостта на санкционните", обясни експертът.

По думите му в този случай Русия ще има правото да предяви иск срещу ЕС по всяка позиция, ограничила възможностите й за търговия с европейски страни.

"Ако арбитражът на СТО вземе решение да се поиска от Русия изплащане на компенсации в рамките на санкционните процедури, то Москва ще има стопроцентно право да поиска компенсиране на нейните щети заради санкциите, свързани с Украйна. Икономиката на Русия сериозно пострада от тези санкции. Искът на Москва значително ще надвиши европейския", заяви Ванин.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти