Европейска директива слага край на такса „тръби“
13.11.2014 | 10:52
Европейска директива слага край на такса „тръби“
Така разводът с топлофикациите вече ще е възможен

Европейска директива слага край на задължителната такса „тръби“, която се плаща дори и от домакинствата, отказали се от парното. Съгласно новото изискване, което предстои да се превърне в част от българското законодателство, вече никой не може да задължи гражданите да плащат, ако не ползват услугите на Топлофикация.

Топлофикациите в страната пък се изправят пред най-голямото предизвикателство през последните 20 години - те вече намат право да принуждават клиентите си да плащат такса „тръби” дори, когато не използват парно, информира bTV.

 

Основните акценти в новото законодателство са три. На първо място топлофиакциите нямат право да искат каквито и да било такси за непоискани услуги. Второто нововъведение е, че дори хората, които ползват парно, ще трябва да подпишат нови договори с Топлофикация, защото друга точка от новата директива забранява на монополиста да предлага услуга, която не е ясно предварително колко струв ретият акцент в директивата отговаря категорично на опитите на дъражавата, и най-вече на Топлофикациите, да отлагат прилагането на новото законодатеслство. Те изтъкват причина, че законодателството противоречи на Закона за енергетиката.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти