Европейските акции поскъпват в последната търговска сесия за седмицата
02.09.2016 | 15:40
econ.bg
Европейските акции поскъпват в последната търговска сесия за седмицата
Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,54% след вчерашна липса на движение в една от двете посоки и е на път да приключи петъчната търговия със седмичен растеж от около 0,5 на сто

Европейските борси са оцветени в "зелено", но инвеститорите са в предпазливо изчакване на важния доклад за заетостта в САЩ през август, тъй като тези данни би трябвало да дадат по-ясна насока за времевата рамка на следващото повишение на американските лихви.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,54% след вчерашна липса на движение в една от двете посоки и е на път да приключи петъчната търговия със седмичен растеж от около 0,5 на сто.

Германският индекс DAX нараства с едва 0,28%, тъй като поскъпването на еврото с близо цент спрямо долара от вчера насам не е в подкрепа за експортно-ориентираните компании и по-специално за германските. Солиден спад с 11,8% бележат акциите на Rocket Internet SE, след като немската компания за изграждане на платформи за електронна търговия отчете финансова загуба през първото полугодие при очаквания да излезе на печалба.

Индексът CAC40 на борсата в Париж нараства с 0,86%, подкрепен най-вече от скок с 2,6% на акциите на Accor SA, след като банката Barclays повиши своята оценка за френската хотелиерска компания.

В същото време банковите акции отстъпват част от тридневния си солиден растеж, който беше провокиран от спекулации за възможно повишение на основната лихва на Фед още на следващото заседание този месец (на 20-ти и 21-ви септември). Днес общият Stoxx 600 bank index се понижава с 0,3% с оглед известно прибиране на печалби пред важния доклад за заетостта в САЩ и след вчерашно проучване на ISM, показващо изненадващо рязко влошаване на американската промишлената активност през август, което поставя под въпрос подобен прибързан ход от страна на Фед. Акциите на Banco Santander, Barclays и Deutsche Bank се понижават с между 0,8% и 1,2%.

Британският фондов индекс FTSE100 нараства с 1,06%, като това представлява първо негово повишение през последните четири сесии на търговия (в понеделник борсата в Лондон беше в почива поради редовна банкова ваканция за края на лятото). Вчера индексът се понижи с 0,5% на фона на рязко поскъпване на британската лира, което би навредило на експортно-ориентираните компании от Острова.

Но днес голяма част от акциите на британските компании се възстановяват от вчерашните загуби, тъй като инвеститорите акцентират върху поредни по-добри от очакваното данни от Великобритания. Индексът PMI, измерващ активността в строителни сектор, се подобри през август доста по-силно от очакваното, следвайки вчерашен изненадващ ръст до 10-месечен връх на аналогичния индекс, измерващ промишлената активност. Тези данни сякаш показват, че британският бизнес успява доста бързо да се съвземе от първоначалния шок, предизвикан от Brexit.

Търговията обаче е относително предпазлива преди очаквания от 15:30ч. важен доклад на Департамента по труда на САЩ. Средните прогнози са за разкрити от американската икономика нови 180 хиляди работни места през август и понижение на нивото на безработица до 4,8%. Според анализатори, само поредни много по-силни данни (ръст на заетостта със и над 250 хиляди ?) могат да засилят очакванията за предстоящо още този месец повишение на лихвите на Федералния резерв.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти