Европейските акции се намират под натиск
08.11.2017 | 15:30
econ.bg
Европейските акции се намират под натиск
Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 губи 0,25% от стойността си

Европейските борсови индекси се оцветяват в червено за втора поредна сесия на търговия след продажби на банкови акции на фона на слаби финансови резултати на големия френски кредитор Credit Agricole. 

Известно негативно влияние върху инвеститорската настройка на стария континент оказват и информации за евентуално отлагане във времето на дългоочакваните планове на републиканските законодатели за намаляване на корпоративните данъци в САЩ. 

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 губи 0,25% от стойността си, след като се понижи във вторник с 0,5%, отстъпвайки за втора поредна сесия на търговия от неговите двегодишни върхове, достигнати през миналата седмица. В основата на днешното понижение е негативното представяне на финансовия сектор, като индексът Stoxx Europe 600 Bank index отстъпва с 0,66% отчасти в резултат на спад с над 4% на акциите на Credit Agricole. 

Третият по големина френски кредитор отчете скок на приходите си през третото тримесечие с 22% до 4,58 млрд. евро, но въпреки това не бяха оправданите осредните прогнози за приходи в размер на 4,74 млрд. евро. В същото време тримесечната печалба на Credit Agricole се сви с цели 43% до 1,07 млрд. евро. Анализатори отбелязват, че негативно влияние върху банковия сектор в еврозоната оказва намаляването на доходността на еврооблигациите през последните дни в резултат на решенията от последното заседание на ЕЦБ, проведено в края на октомври. 

Тогава ЕЦБ обяви, че от началото следващата година ще намали наполовина месечния размер на закупуваните от нея еврооблигации до 30 млрд. евро (от настоящите 60 млрд. евро), но в същото време удължи срока на действие на програмата за “количествени улеснения“ до септември 2018-а година. Това разочарова част от инвеститорите, причинявайки понижение на доходността на еврооблигациите, което от своя страна е потенциално негативен фактор за печалбите на банковите институции в региона. 

Солидно понижение с между 2,7% и 6% регистрират акциите на италианските банки BPM, BPER Banca и UBI Banca, което допринася за понижение на основния индекс на борсата в Милано MIB с 0,77%. Немският фондов иднекс DAX 30 се понижава с 0,16%, френският CAC40 - с 0,28%, а испанският Ibex-35 - с 0,4%. Британският индекс FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне с оглед на поскъпване на акциите на минно-добивните компании въпреки днешни слаби октомврийски търговски данни на Китай. 

Акциите на Rio Tinto се повишават с 0,6%, на Randgold Resources - с 0,58%, на Antofagasta PLC - с 0,3% и на  Fresnillo PLC - с 1,32%. Междувременно днес се навършва точно една година от изненадващата победа на Доналд Тръмп на проведените на 8-и ноември 2016 година президентски избори в САЩ. В рамките на изминалите 12 месеца индексът на сините чипове DJIA нарасна с цели 28,5%, като това представлява негов най-солиден едногодишен ръст след президентски избори от повече от 70 години насам. За последно индексът DJIA поскъпна по-силно (с 29,83%) през 1945-а година след изборната победа на президента Франклин Рузвелд и на неговия вицепрезидент Хари Труман.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти