Европейските министри разискват кога да започнат търговски преговори със САЩ
22.02.2019 | 09:55
econ.bg
Европейските министри разискват кога да започнат търговски преговори със САЩ
Преди време Европейската комисия поиска от 28-те държави-членки на ЕС да одобрят два мандата за преговори, така че да могат да започнат официални разговори

Европейските министри ще започнат да разискват в петък как и кога да започнат търговски преговори със САЩ, знаейки, че американският президент Доналд Тръмп може да наложи наказателни мита върху вноса на автомобили в ЕС, ако единният блок изчака прекалено дълго, съобщава Ройтерс.

Преди време Европейската комисия поиска от 28-те държави-членки на ЕС да одобрят два мандата за преговори, така че да могат да започнат официални разговори. Ройтерс отбелязва, че Германия има желание разговорите да започнат възможно най-скоро, докато Франция не проявява голям охота за стартиране на преговорите с Доналд Тръмп.

През миналия юли Съединените щати и Европа постигнаха няколкомесечно примирие, след като Тръмп обеща пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да задържи вдигането на автомобилните тарифи, докато двете страни проявяват желание да подобрят търговските си взаимоотношения. Двамата лидери също така се ангажираха да работят за премахване на тарифите за "неавтомобилни промишлени стоки", да обсъдят начини за постигане на съгласие относно продуктовите стандарти за да подобрят търговията, както и увеличаване на вноса в ЕС на американска соя и на втечнен природен газ.

Сега ЕС обмисля да започне преговори за намаляване на тарифите с евентуалното включване и на вноса на автомобили, както и отделен набор от преговори за улесняване на компаниите да подготвят техните продукти за продажба от двете страни на Атлантическия океан.

Срещата на европейските министри ще се проведе в Румъния, където те ще бъдат изправени пред три важни въпроса, посочва агенция Ройтерс.

Първият се отнася до времето на стартиране на преговорите. Германия, чийто износ на автомобили и на авточасти за САЩ е на стойност, която е над половината от общия  европейски износ, желае разговорите да стартират колкото се може по-скоро, докато Франция се колебае с оглед на предстоящите през май избори за Европейски парламент.

Вторият въпрос, който ще бъде обсъждан на срещата в Румъния, е дали в преговорите да се включи темата за риболова. Някои страни, сред които и Франция, са загрижени относно засилената конкуренция в сектора, която вече е подложена на изпитание с оглед на процеса на Брекзит (излизането на Великобритания от ЕС на 29-и март).

Третият въпрос е какво да се направи с предишните по-всеобхватни преговори по време на предишния американски президент Барак Обама относно т.нар. "Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции" (TTIP). Ройтерс напомня, че TTIP споразумението изкара хиляди протестиращи по улиците на Европа. Европейската комисия настоява, че предлаганата от нея търговска сделка няма да представяла рестартирането на споразумението TTIP. Една от възможностите това да стане ясно е евентуално официалното прекратяване на TTIP.

Ройтерс посочва, че митническите тарифи за индустриални стоки вече са доста ниски и на ниво около 4%. ЕК обаче заяви, че евентуалното има премахване би увеличило износа на ЕС за Съединените щати с около 8%, а износът на САЩ към Европейския съюз - с 9% до 2033-а година, което съответства на експорт в размер съответно от 27 млрд. и от 26 млрд. евро.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти