Европейски компромис за тютюневите изделия
25.06.2013 | 15:30
Европейски компромис за тютюневите изделия
Предвижда се не 75, а 65% от опаковките на цигарите да са заети с предупреждения за вредата от тях

Не 75, а 65% от опаковките на тютюневите изделия ще заемат предупрежденията за вредата им за човешкото здраве. Това прие на 21 юни (петък) Съветът на министрите на здравеопазването в Европейския съюз (ЕС) като компромис между първоначалното предложение на Европейската комисия (ЕК) и настояванията на страните членки. Това информира в пресрелийз до медиите агенция VMC.

Съветът на здравните министри е председателстван от Джеймс Райли в качеството му на министър на здравеопазването на Ирландия. Временното председателство на страната приключва мандата си в края на юни „и промените бяха приети в последния момент“, се отбелязва в прессъобщението.

ЕК предвиждаше три четвърти от опаковъчната площ на произведенията от тютюн да бъде заета с графично представени предупреждения за здравните вреди от тютюнопушенето като част от мерките за борбата с него в европейски мащаб. Това предложение обаче срещна съпротивата на редица държави, членуващи в ЕС, включително и България. Тютюнопроизводителите у нас категорично се обявиха против Директивата за тютюневите изделия в този ѝ вид, определяйки я като рестриктивна за бранша.

Официалната позиция на страната ни, представяна последователно от министрите на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, проф. Иван Станков и проф. Димитър Греков, както и от техните заместници във ведомствата, беше за отделянето на 50% от кутиите за тези предупреждения. Решението за 65% идва като компромисно с цел да удовлетвори и двете страни.

"Сред многобройните страни-членки, които от началото на дискусиите се противопоставяха на най-строгите ограничения (по отделни теми те достигаха до 10-12 страни), само България, Полша, Чехия и Румъния останаха да отстояват националните си интереси докрай", се посочва в съобщението. През шестте си месеца на ръководене Съвета на ЕС Ирландското председателство е получило „хиляди доклади, становища, статии, проучвания и разнопосочни мнения“ по този въпрос. В крайна сметка приетият в петък текст ще е основният документ, с който следващата председателства държава, Литва, ще започне преговорите с Европейския парламент (ЕП).

Сред останалите решения в Директивата за тютюневите изделия са отхвърляне на забраната на така наречените „слимс“ цигари, но приемане на тази за ментоловите цигари с плодови и сладки вкусове.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти