Еврото поскъпва минимално
19.04.2018 | 10:25
econ.bg
Еврото поскъпва минимално
Тази сутрин индексът на долара спрямо шестте основни валути се задължа на ниво от 89,633 пункта

Доларът е стабилен спрямо кошница от шестте основни валути в четвъртък, подкрепен от по-високата доходност на дългосрочните американски облигации и повишеният апетит на инвеститорите за рискови активи, въпреки че продължава безпокойства относно напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай.

Тази сутрин индексът на долара спрямо шестте основни валути се задължа на ниво от 89,633 пункта, колкото беше при затваряне на търговията вчера, след като в сряда отчете нарастване с 0.1 процента.

Американската валута поскъпна с 0.15 процентна, до 107.410 йени, прибавяйки скромна печалба от предишния ден.

Печалбата на долара се дължи на нарасналата доходността на 10-годишните американски облигации, която се покачи в сряда с повече от 5 базисни пункта спрямо най-големия си еднодневен скок от 2 март. Разликата между доходността на американските и германските 10-годишни държавни облигации достигна над 230 базисни пункта, която е най-голямата от края на декември 2016 година.

Еврото поскъпна леко с 0.07 процента, до 1.2383 евро за долар, след като в сряда отписа малко от печалбата си, натрупана от началото на седмицата.

Йената даде малък отпор на долара след срещата на върха между САЩ и Япония, която завърши в сряда и на която президентът Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе се договориха да увеличат търговските консултации между двамата дългогодишни съюзници.

Турската лира възстанови част от загубите си, като нарасна с над 2% спрямо долара, до 4,194 лири за един долар, след като президентът на страната Тайип Ердоган призова общите избори за президент и парламент да се проведат през юни, повече от година по-рано от планираното. Лирата получи подкрепа, тъй като призивът на Ердоган за предсрочни избори се разглежда като признание на правителството за провеждане на по-строга парична политика, за да се пребори с високата инфлация. Турската лира е една от най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари от началото на годината досега.

Канадският долар беше другият голям двигател, който се понижи с 0,6 процента спрямо долара, след като Канадската централна банка задържа основната си лихва на ниво от 1.25 процента, но обяви, че повишаването на лихвените проценти може да се случи през юни, обаче всичко зависи от инфлацията.

Канадският долар отслабна до 1.2637 американски долара, отдалечавайки се от 7-седмичния си връх от 1.2528 американски долара за един канадски, достигнат преди заседанието на централната банка в сряда.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти