Еврото се плъзна до 5-месечно дъно
17.05.2018 | 09:30
econ.bg
Еврото се плъзна до 5-месечно дъно
Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути се понижи с 0,2 процента, до 93,180 пункта, след като в сряда достигна 93,632 пункта, което е най-високото ниво от 19 декември насам

Доларът се стабилизира в четвъртък, след като еврото се плъзна до 5-месечно дъно, поради опасенията, че политическите събития в Италия биха могли да доведат до по-големи сътресения в еврозоната, а поскъпването на долара понижи валутите на развиващите се пазари.

Рано сутринта еврото се търгуваше за 1.1827 долара, което е нарастване с 0.15 процента, след като през нощта се плъзна до 1.1763 долара, което е най-ниското ниво от 18 декември насам. Единната европейска валута спадна с почти 1 процент тази седмица.

Политическата несигурност в Италия, където популистките партии се опитват да създадат общо правителство, е основната причина за понижението на еврото.

Еврото слезе до 5-месечното дъно, след като стана ясно, че в общата коалиционна програма за управление на евроскептичното Движение „Пет звезди" и антиимигрантската партия „Лига" е записано искане Европейската централна банка да прости 250 млрд. евро дълг на Италия.

"Еврото е на път да натрупа още загуби, тъй като пазарните участници разполагат с по-дълги позиции, които ще се опитат да ликвидират", прогнозира за „Ройтерс" Юкио Ишиджуки, старши валутен анализатор в Daiwa Securities в Токио.

Еврото също бе подложено на натиск от възходящия долар, който отчете ръст тази седмица, тъй като доходността на облигациите на САЩ се повиши над 3-процентовия праг, до 7-годишен връх.

Индексът на долара спрямо кошница от шестте основни валути се понижи с 0,2 процента, до 93,180 пункта, след като в сряда достигна 93,632 пункта, което е най-високото ниво от 19 декември насам.

Паундът нарасна с 0,5 процента, до 1,3558 долара, след като стана ясно, че Великобритания ще съобщи на Брюксел, че е готова да остане в митническия съюз на ЕС след 2021 г.

Доларът спадна с 0.15 процента, до 110.270 йени, отдалечавайки се от върха от 110,450 йени, достигнат в сряда, което е най-високото ниво от 2 февруари спрямо японската валута

Австралийският долар добави 0,3 процента, до 0,7540 американски долара, след като спечели 0,6 процента за една нощ, заради скока на цените на някои метали като медта.

Други валути, свързани със стоковите пазари, като канадския долар, също нараснаха, след като акциите в Северна Америка изтриха значителна част от загубите от предишния ден, причинени от скока на доходността на облигациите на САЩ.

Канадският долар нарасна с 0.2 процента, до 1.2761 американски долара, с което подсказа, че трендът се обръща на пазара на акции, тъй като канадският долар е много чувствителен към динамиката на капиталовите пазари и се възприема като индикатор за тези пазари.

Новозеландският долар се повиши с 0,3 процента, до 0,6919 американски долара, след като успя да се оттласне от петмесечното дъно от 0,6851 американски долара, достигнато в сряда.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти