Еврото се понижава след изболите в Каталуния
22.12.2017 | 09:15
econ.bg
Еврото се понижава след изболите в Каталуния
Еврото се понижи с 0.2 процента до 1.1848 долара, след като в края на вчерашната сесия достигна нов спад до 1.1817 долара

Доларът се повиши, въпреки че е на път да отчете седмични загуби, докато еврото се срина след резултатите от вота в Каталуния, предварителните резултати от който показват победа за сепаратистите и удар срещу Мадрид.

Правителството на Испания се надяваше, че каталунските избори ще ликвидират контрола на партиите за независимост над регионалния парламент и ще прекратят кампанията си за принудително разделяне на провинцията от Испания. След преброяване на 96 процента от бюлетините, сепаратистите печелят 70 места от общо 135-членния местен парламент.

Еврото се понижи с 0.2 процента до 1.1848 долара, след като в края на вчерашната сесия достигна нов спад до 1.1817 долара, но седмичната равносметка е за печалба от 0,8 процента. „В това време на годината, преди празниците, много участници на пазара са далеч и ликвидността е доста тънка, затова трябва да се внимава", предупреждава Ютака Миура, старши технически анализатор в Mizuho Securities в Токио.

Индексът на долара, който измерва отношението на американската валута спрямо кошница от шестте основни конкуренти, е с 0.1 процента по-висок, до 93.400 пункта, но за изминаващата седмица се очертава да отчете спад с 0,6 процента.

Непосредствена заплаха за доларовите бикове бе отстранена в четвъртък, след като Сенатът на САЩ одобри законопроект за финансиране на федералното правителство авансово до 19 януари. Законопроектът сега отива при президента Доналд Тръмп, за да го подпише като закон.

В подкрепа на долара бе и решението на двете камари на Конгреса да промени данъчния кодекс в САЩ, което не е правено през последните три десетилетия. С това се очаква да бъде даден нов тласък за солидния икономически растеж.

Данните за третото тримесечие на САЩ, публикувани вчера, показват, че икономиката е нараснала с най-бързо темп за последните повече от две години. Друг доклад показва скок на броя на американците, подали заявления за обезщетения за безработица миналата седмица, но основната тенденция на безработицата остава в рамките на затягащия се пазар на труда.

Данъчната реформа се възприема и като възможност за натрупване на нови минимум 1 трилион долара държавния дълг до десет години, което от друга страна помогна доходността на 10-годишните държавни облигации да се повиши до 9-месечен връх от 2,504 процента в четвъртък.

Доларът е стабилен спрямо йената до 113.32 йени, като се очаква да спечели 0.6 процента през отминаващата седмицата.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти