Евтината рубла намали броя на руските туристи у нас
09.01.2015 | 14:05
Евтината рубла намали броя на руските туристи у нас
Броят на гостите от Русия е паднал с до 120 000

През тази година у нас на почивка ще пристигнат между 100 000 и 120 000 руски туристи по-малко. Причини за това отдръпване са не само фалитите на големи руски туроператори през миналото лято, но и сривът на руската рубла, който продължава и в момента, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Очаква се спадът да не е само при организираните групи туристи, но и при тези, които са си закупили втори дом у нас.

Драганов припомни, че през 2013 г. сме посрещнали 560 000 гости от Русия, дошли с цел туризъм, като общият брой на посещенията на руски граждани е 690 000. Въпреки че в момента тече ваканцията на децата от Руската федерация, няма обичайното за други години засилено посещение на нашите зимни курорти.

Независимо от спада на един от най-големите пазари за нашия туризъм експертите очакват да има 5% ръст на посещаемостта от чужбина през тази зима.

Турция е най-перспективният близък пазар с висок потенциал до България, а растящата през последните години тенденция за увеличаване на туристите от съседната страна се запазва и през 2015 г., коментира Драганов. Една от причините е, че министерствата на туризма и на външните работи успяха да осигурят издаването на многократни визи на всички турски граждани, които идват през зимата у нас.

Зимните ни курорти са пълни с гости най-вече от съседните ни страни – Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. Чартърни полети се осъществяват и от Великобритания, информира „Монитор“. Драганов отбеляза, че българските курорти продължават да са изключително изгодни в сравнение с местата за зимен отдих в Западна Европа, категоричен е експертът.

По думите му 265 000 българи практикуват зимни спортове и успяват да посетят повече от 20 пъти в един сезон ски пистите у нас, докато на австрийския пазар се ходи еднократно.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти