Египет гласува за нова конституция
15.12.2012 | 16:00
Египет гласува за нова конституция
Предложеният проект, създаден от специална комисия, раздели хората в страната

Египет започна гласуването за нова конституция, съобщава “Би Би Си”. Днешната дата 15 декември бе насрочена от египетския президент Мохамед Морси, след като си гласува власт, с която си гарантира абсолютни правомощия, които не могат да бъдат оспорвани от никого.

Предложеният проект за конституция, който беше създаден от специална комисия, раздели хората в страната. Според опозицията черновата съдържа текстове, които облагодетелстват мюсюлманите, и пренебрегва останалите религии.

Улиците на Кайро и на пристанищния град Александрия бяха изпълнени с множество хора, между които се разграничаваха два лагера на застъпници на Морси и референдума и негови противници.

Над 250 хиляди служители по сигурността бяха ангажирани за нормалното протичане на допитването. Над 51 млн. египтяни имат право дадат гласа си. Днес гласът си ще могат да заявят половината от жителите, а останалата част ще го направят другата седмица

Това се наложи, защото се оказа, че страната има недостиг на съдии, които да осъществят контрола на вота. Това стана факт, след като редица магистрати отказаха да вземат участие в процеса, докато е в сила президентският указ.

Представители на правозащитни организации изказаха притеснение, че по този начин резултатът от първия вот ще повлияе на втората. Като цяло вотът протича безпроблемно, но агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че един човек е бил убит, а двама ранени близо до изборна секция на 300 километра южно от Кайро.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти