Египет посреща Путин с надежда за подновяване на полетите от Русия и договор за АЕЦ
11.12.2017 | 11:15
econ.bg
Египет посреща Путин с надежда за подновяване на полетите от Русия и договор за АЕЦ
В съобщението за визитата Кремъл уточни, че преговорите ще засягат основно "въпроси от развитието на руско-египетските отношения в политическа, търговско-икономическа, енергетическа и хуманитарна сфери"

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще се срещне с руския си колега Владимир Путин, който пристига в страната му след разговор с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Според руски и египетски издания се очаква двамата да си говорят в по-малка степен за американското решение Ерусалим да се признае за столица на Израел от минатала седмица, а повече - за възможнжото възобновяване на полетите между двете страни и за проект за атомна електроцентрала в Египет.

В съобщението за визитата Кремъл уточни, че преговорите ще засягат основно "въпроси от развитието на руско-египетските отношения в политическа, търговско-икономическа, енергетическа и хуманитарна сфери", а и стабилността в Северна Африка и Близкия изток. Според прессекретаря на Путин Дмитрий Песков двамата държавни глави ще обсъдят въпроса за полетите между двете страни, които бяха преустановени след атентата срещу руски пътнически самолет, свален над Синай в края на октомври 2015 г., след като излетя от летището в Шарм ел Шейх.

Източник, близък до руското външно министерство, разказва за РБК за възможно възстановяване на гражданските въздушни превози. Друг източник, от министерството на транспорта, не изключва въпросът да може да се реши именно на срещата в Кайро. По думите му летището в египетската столица е готово от гледна точка на обезпечаването на сигурността, а технически процесът за възобновяване на полетите може да отнеме няколко дни. Русия неколкократно е повтаряла на египетските власти, че е необходимо да подобрят авиационната сигурност, за да може това да се случи. През май възобновяването на полетите се отложи за неопределено време, след като Кайро отказа да допусне руски инспектори за проверка.

Египет беше една от най-популярните дестинации за руските туристи допреди инцидента - за 2014 г. гражданите на Русия, отишли на почивка там, бяха около 2.2 милиона души.

По-рано тази година в. "Известия" отбеляза, цитирайки източници в дипломатическите кръгове и авиацията, че полетите няма да бъдат възстановени до края на годината, защото Египет не е приложил исканите мерки. Според изданието първоначалното възобновяване ще важи само за Кайро и то за редовните, а на за чартърните полети. Тогава (в края на август) тепърва предстояха инспекции на летищата в Хургада и Шарм ел Шейх, дестинациите на брега на Червено море, където кацат най-много туристи.

Наскоро Русия и Турция започнаха преговори за сътрудничество във военната авиация и направиха стъпки към споразумение, което може да позволи на Русия да използва египетското въздушно пространство и военни бази.

На дневен ред се очаква да е и темата за сътрудничеството в атомната енергетика - през септември, при предишно посещение на Путин в Египет, Сиси изрази надежда, че той може да присъства "при тържественото подписване" на договора за строителството на АЕЦ в Дабаа. Според египетското издание "Ал Бурса" двамата държавни глави ще присъстват в понеделник на такава церемония с подписване на четири споразумения за "Ал Дабаа", свързани с изграждането, доставката на гориво, техническото обслужване и подготовката на специалисти и съхранението на отработеното гориво.

Според руската корпорация "Росатом" генералният ѝ директор Алексей Лихачов действително планира посещение в Египет, но не се коментира какво и дали ще бъде подписано. РБК пише, че се очаква стойността на проекта да е 30 милиарда долара, от които 25 милиарда да са кредит, отпуснат от Русия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти